Jobban szenvednek a hőségtől a kórtermekben fekvő betegek, mint a 40 fokban operáló orvosok

Akad olyan kórház, ahova ventilátort sem lehet bevinni, mert nem bírja az elektromos hálózat, máshol a kávéfőzőket tiltották be, nehogy levágják a biztosítékot. Ilyen helyzetben nehéz lenne a kórtermekbe is klímát telepíteni, pedig a kórházi betegszobák döntő többségében nincs hűtés. Az tény, hogy a klímaproblémák nem a mostani hőhullámmal kezdődtek.

Sok éve fennálló általános probléma az egészségügyben, hogy nem megoldott a klimatizálás, illetve hogy a hűtőberendezések egy része a nagy hőségben megadja magát.

A műtőknek légkondicionáltnak kell lenniük, a szaktárcának az a feladata, hogy ezt a nagy kórházakban, illetve ott, ahol komoly műtétek vannak, biztosítsa

– ezt még öt évvel ezelőtt, 2019 júliusában jelentette be Gulyás GergelyKormányinfón. Már akkor is számos hír érkezett a kórházakból arról, hogy sok helyen elviselhetetlen a hőség – nemcsak a kórtermekben, hanem a műtőkben is. A kancelláriaminiszter elismerte, hogy számos kórházban a légkondicionálóval való ellátottság „nem elégséges.”

Azt kell kormányzati támogatással is segíteni, hogy mindenhol legyenek olyan műtők, ahol a 30 fokos vagy annál melegebb időben is vannak klímák, és ahol ez nem biztosított, ott állunk rendelkezésre

– fogalmazott öt évvel ezelőtt Gulyás.

Eltelt öt év, és a legutóbbi Kormányinfón újra előkerült a kórházi klímák témája. Nem véletlenül: a július közepe óta tartó hőhullám következtében – amelyben egymás után dőltek meg a napi melegrekordok – több kórház klímája is feladta a küzdelmet a hőséggel szemben.

Elhalasztott műtétekről érkeztek a hírek, Gulyás viszont azt mondta, akut operáció nem maradt el, sőt szerinte a befuccsoló klímák ellenére „a műtétek jól állnak”, az elmaradt beavatkozások száma országos szinten nem éri el az egy százalékot. A miniszter szerint a probléma a javítás, ami a háztartási klímákhoz képest jóval bonyolultabb a kórházak esetében. Nem lehet egyik napról a másikra beszerezni és kicserélni a klímát. Szerinte az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyar hálózat nincs 38–40 fokra felkészülve, és sok klíma csak 10–12 fokot tud hűteni, ami 38 foknál 26–28 fokos hőmérsékletet jelent – ami még mindig nagyon magas.

Az ombudsman is vizsgálódott már a klímahelyzet miatt

Amikor 2019-ben a klímaválság berobbant az egészségügybe, az alapvető jogok biztosa – egy konkrét ügy kapcsán – vizsgálódni kezdett. 2019 nyarán több híradás és egy országgyűlési képviselőtől származó jelzés számolt be arról az ombudsmannak, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáinak több műtőjében nem működött a klímaberendezés, ami steril levegőt juttat a helyiségbe. A Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében a hőség miatt lett rosszul egy alkalmazott, de máshonnan is érkeztek jelzések problémákról. A helyzet 2020-ra sem oldódott meg, ezért az ombudsman vizsgálatot indított.

Az orvosok és a műtéti személyzet sokszor 40 fokban kénytelenek operálni. Több helyen mobil klímákkal próbálják helyettesíteni a beépített klímaberendezést, ám ezek egyrészt fertőzésveszélyesek, másrészt nem képesek a megfelelő hőmérsékletet és a levegőcserét biztosítani – írta az ombudsman a 2021-ben közzétett jelentésében, amelyből arra is fény derült, hogy még 2019-ben az országos tiszti főorvos kiadott egy – a műtéti sebfertőzések megelőzéséről szóló – módszertani levelet, amelyben azt írta:

a műtők mesterséges levegőellátó rendszerét steril klímaberendezéssel kell biztosítani, ami legyen képes óránként 20-szoros légcserét biztosítani. A műtőben nyáron sem lehet 25 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és 60 százaléknál magasabb relatív nedvesség. A műtőben mért hőmérsékletet műtétenként javasolt dokumentálni.

Balaton József / MTVA – A Kútvölgyi Kórház, új néven Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb 2022-ben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (az OKFŐ, Országos Kórházi Főigazgatóság elődje) felmérést készített, és kiderült, hogy az általa fenntartott intézmények műtőinek 92 százalékában működik klímaberendezés. A minden épületre és épületelemre vonatkozó klimatizációs forrásigény 2021. január 1-jétől több mint 40 milliárd forint, a következő három évben ebből közel 24 milliárd forintra lenne szükség. Ezen fejlesztések forráslehetőségének felmérése folyamatban van – tájékoztatta 2021-ben az ombudsmant az OKFŐ.

A téma munkavédelmi aspektusa miatt az ombudsman megkereste a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztályát is, amely 2019-ben végzett a fekvőbeteg intézményekben munkavédelmi ellenőrzést,

azonban ez a területi hatóságtól beszerzett jelentések alapján a műtőkre nem terjedt ki, konkrétan a műtők hőmérsékletét, légtechnikai berendezéseit nem vizsgálták

– olvasható a jelentésben.

A Semmelweis Egyetemet (SE) is megkereste az ombudsman. Az SE tájékoztatása szerint a különböző műtők különböző előírt hőmérsékletet igényelnek:

a leghűvösebbet a szívsebészeti műtők, ahol nyáron 21–22, télen 20–21 az előírt Celsius-fok. A többi (traumatológiai, nőgyógyászati, ortopédiai, fül-orr-gégészeti, transzplantációs) műtőben nyáron valamivel melegebb, 23–25, télen 21–23 fok az előírt.

Kozma Ákos ombudsman a lefolytatott vizsgálat eredményeként megállapította, hogy „a vizsgált egészségügyi ellátási körülmények a felhívott alapjogok tekintetében visszásság veszélyét idézik elő a számonkérhető szabályozás, valamint az annak érvényesülését biztosító ellenőrzés hiánya miatt.”

Az ombudsman a vizsgálata végén a többi között kérte az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst, hogy fontolja meg (a Covid-19 világjárvány tapasztalatai alapján is) a megfelelő klíma- és légcserélő-berendezés szerepeltetését a műtőegység tárgyi feltételei között az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló rendeletben.

Ez a javaslat azonban a mai napig nem került be a jogszabály szövegébe.

Az általunk megkérdezett szakértő azt mondta, a klímarendszerek meglétét és beszerelését nem a fent említett rendelet, hanem szigorú építési szabványok szabályozzák. Létezik külön a légtechnikára szabvány (ahogy a műtők burkolatára is van külön), és ezeknek kell megfelelni.

Törvény vagy rendelet tehát nincs arról, hogy a légtechnikát illetően milyen minimumfeltételek legyenek meg a kórházak műtőiben. 

Az ombudsman másik javaslata az volt az innovációért és technológiáért felelős miniszter felé, hogy „fontolja meg a munkavédelmi jogszabályokban annak konkrét meghatározását (az országos tiszti főorvos műtéti sebfertőzés megelőzéséről szóló módszertani levelének szakmai tartalmára is tekintettel), hogy milyen környezeti határértékek esetén kell a munkavégzést felfüggeszteni a műtőegységekben”, vagyis mikor kell elhalasztani egy műtétet. Információnk szerint ennek a központi szabályozása sem készült el, az egyes intézmények saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a klíma meghibásodása esetén milyen körülmények között halasztanak el műtéteket.

Húsz év, mire lecserélik a kórházi klímákat

Nemcsak a 2021-es ombudsmani jelentés, hanem a Magyar Kórházszövetség 2019-es felmérése is rávilágított az áldatlan klímahelyzetre. A vizsgálatból kiderült, hogy öt éve

A Kórházszövetség felméréséből kiderült, hogy sok kórházban még a klíma megléte sem oldja meg a helyzetet, ugyanis a meglévő készülékek legalább kétharmada elavult. A válaszadó intézmények fele öt évvel ezelőtt azt mondta, nincs pénze karbantartásra.

Mi történt az elmúlt öt évben? Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint sok minden. A Kossuth Rádióban július 22-én arról beszélt, hogy három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre. Emlékeztetőül: az OKFŐ az ombudsmannak készített és fentebb idézett becslése szerint több mint 40 milliárd forint lenne szükséges csak a klímahelyzet megoldására, az elmúlt évek rekordinflációja miatt ez az összeg csak tovább nőhetett.

Takács Péter azt is mondta, hogy Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere. A 81 kórházra levetítve ez azt jelenti, hogy ebben a tempóban

majdnem húsz év lesz, mire lecserélik mindenhol a klímákat.

Az egészségügyi államtitkár beszélt arról is, hogy a berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét is vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást.

Nemhogy a klímát, de a kávéfőzőt sem bírja a hálózat

Különös színezetet adott a klímavitának Kásler Miklós, akit az RTL a tusványosi szabadegyetemen kérdezett. A korábbi humánminiszter – miközben műtétek maradnak el, a betegek pedig klimatizálatlan kórtermekben fekszenek – nem túl empatikusan idézte fel, hogy ő harminc évvel ezelőtt 40–50 fokos műtőkben végzett 10–12 órás műtéteket.

Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet

– fogalmazott.

Soós Lajos / MTI – Kásler Miklós a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának átadásán 2019. március 28-án.

Abban persze Kásler Miklós nem tévedett, hogy korábban, amikor még nem volt technológia a hűtésre, olyan hőfokban is műtöttek orvosok, melyeknél ma leállítanák az operációt. Az általunk megkérdezett orvosok azt mesélték, hogy régen két műtét közötti szellőztetéssel oldották meg a légcserét, de előfordult, hogy a műtét közben nyitották ki az ablakot.

A modern klímának még a gondolata sem létezett, így hát operáltunk, ahogy operálni tudtunk

– emlékezett vissza lapunknak a hősidőkre Weltner János sebész főorvos, aki már 1968-ban is műtött, így pontosan tudja, milyen érzés klíma nélkül a műtőasztalnál állni. „Igaz, a klinikánk épületét úgy adták át 1917-ben, hogy a Parlamenthez hasonlóan gravitációs légfűtés és hűtés is volt, de az a világháború áldozata lett. Izzadtunk, átnedvesedett a ruhánk. Nem volt kellemes, és néha talán a teljesítményünket is rontotta, de nem volt más választásunk” – mondja a ma is aktív orvos. Arra nem emlékszik, hogy a ’60-as, ’70-es években 40–50 fok lett volna a műtőben, inkább 32–34 fok lehetett a maximum.

A műtők klimatizálása előtt szigorúbban vették a szoros maszkviselést, bár azok nem voltak olyan minőségűek, mint a mai orvosi maszkok. „Szabály volt az is, hogy az ablakot csak műtétek között nyitottuk ki, mondván, műtét közben a műtős team ne beszéljen egymással, vagy legalábbis a lehető legkevesebb verbális kommunikáció legyen közöttük, hogy a nyitott szánkon keresztül ne kerüljön nagy mennyiségű levegő és ezzel kórokozó a műtő légterébe, mivel akkor még nem volt ezt kivédő légcsere” – mondja Weltner János, hozzátéve: olyan is előfordult, hogy a homlokukra gézpántot kötöztek, hogy a lecsorgó izzadságot így fogják fel. A műtősasszisztensek pedig szükség esetén törölgették a műtő orvos homlokát.

Rosszabb a betegnek, mint a 40 fokban operáló orvosnak

– ezt már egy másik, névtelenül nyilatkozó orvos mondta lapunknak arra utalva, hogy szerinte nem a műtők klímahiánya jelenti a legnagyobb gondot, hanem az, hogy a betegek napokig kénytelenek a felforrósodott, klíma nélküli kórtermekben feküdni. Merthogy a legnagyobb, legjobban felszerelt állami kórházak kórtermeiben sincs klíma.

Egy vidéki kórház orvosa azt mondta, náluk egyes kórtermekben lepedőkkel takarják le az ablakokat, így oldva meg az árnyékolást. Azt is mondta, hogy a normál kórtermekben elegendő lenne a hagyományos klíma is, csak a fertőző osztályokra kellenének a műtéti berendezésekhez hasonló speciális készülékek. Jól hangzik, de a kórházak többségében ez kivitelezhetetlen, mert az épületek elektromos hálózatai nem bírnák el, ha a kórtermeket is klimatizálnák.

Van, ahova nemhogy klímát, de egy ventilátort sem lehet bevinni a gyenge elektromos hálózat miatt

– mesélte az egyik forrásunk. Egy másik pedig azt mondta, hogy

az egyik osztályon be kellett tiltani a kávéfőzők használatát, mert már azok is kihívást jelentettek az elektromos hálózatnak.

Néhány újabb vagy felújított kórházban van ugyan szellőztető rendszer, ami valamelyest temperálja a hőmérsékletet, így az nem olyan magas, mint a régi épületekben.

Miért kell klíma a kórházakba?

Az általunk megkérdezett orvosok szerint fontos különbségek vannak a hatvanas-hetvenes évekre jellemző és a mai viszonyok között. Legfőképpen az, hogy egyikük sem tapasztalt olyan brutális, elhúzódó hőséghullámot, mit ami néhány éve jellemzi a magyarországi nyarakat. A másik különbség a műtéti technológia fejlődése.

A műtők ma már tele vannak olyan számítástechnikai és digitális eszközökkel, amelyek ontják magukból a hőt, így nem csak a műtétet végző team és a műtőasztalon fekvő beteg miatt szükséges a levegő hűtése, hanem a berendezések működése miatt is.

Nem szólva arról, hogyha a műtőben röntgen készülék is van, akkor az orvosnak be kell öltöznie. Erről Ralovich Zsolt, a János kórház ortopéd-traumatológiai osztályának vezető főorvosa adott érzékletes beszámolót az Indexnek nemrég: az orvosnak röntgenköpenyt, steril kabátot, maszkot és sapkát kell húznia, vagyis olyan érzése van, mintha egy szkafanderben lenne.

Egy, a kórházak működésére rálátó forrásunk azt emelte ki, hogy valójában a klímahelyzet egy rendszerhiba. Noha a kormány valóban hozzákezdett a fejlesztéshez, nem biztos, hogy a legsúlyosabb problémákkal kezdte. Amíg 13 milliárdot költöttek olyan informatikai fejlesztésekre, amiket Takács Péter korábban használhatatlannak nevezett, vagy éppen olyan digitális fejlesztések történnek, mint az időpontfoglalási rendszer kialakítása a járóbeteg-ellátásban, valamint az arcfelismerő rendszer bevezetése a kórházakban, az olyan legalapvetőbb gondnak, mint az elavult épületek elektromos hálózatának fejlesztése, hozzá sem kezdtek.