Szijjártó szerint nem engednek orosz kémeket az EU-ba, csak „újraindult a balti propaganda-hadjárat“

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szerint is komoly kockázat, hogy Magyarország kinyithatja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt.

Szijjártó Péter Facebookon kifejtett álláspontja szerint „újraindult a balti propaganda-hadjárat hazánk ellen, ezúttal amiatt, hogy több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba. A külügyminiszter úgy véli, hogy

„márpedig egy gyerekes hazugság” a balti országok részéről az, hogy ezzel a schengeni övezet biztonságát veszélyeztetjük.

Kedden derült ki, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke levelet írt az Európai Tanács elnökének amiatt, hogy szerinte is komoly kockázatot jelent, hogy Magyarország a vízumszabályok enyhítésével kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt. Az Orbán-kormány júliustól bővítette ki a Nemzeti Kártyával nálunk munkavállalásra jogosultak körét, és néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető lett a kártya.

Szijjártó viszont most azt írja, a Weber és a balti országok által állítottakkal szemben az igazság az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok „továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be” Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére. Tartózkodási engedélyt pedig „csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán” kaphatnak.

A külügyminiszter ezután nem teljesen érthető módon mégis annak magyarázásába megy bele posztjában, hogy

ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is.

Szijjártó azzal zárta a rövid bejegyzését, hogy „sokkal jobb lenne”, ha balti kollégái „korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett”.