Jogszerű és szakszerű volt az idős beteg ágyhoz kötözése – állítja a várpalotai magánkórház igazgatója

„Megértjük, hogy a hozzátartozó részére első látásra megrendítő lehet ez az intézkedés" – mondta a főigazgató.

Naponta látogatja a Várpalotai Szent Donát Kórházban azt az idős apósát egy rokona, akit a napokban kórházi ágyhoz kötöztek az emelt szintű szolgáltatást ígérő intézetben. A férfi a rokon elmondása szerint – ahogy arról hétfőn a 24.hu is beszámolt – nagyon kiszáradt, amíg le voltak kötözve a végtagjai, „ki volt kötve, mind a két keze, mind a két lába, mozdulni se tudott, arra esély sem volt, hogy italt fogyasszon vagy bármi…” miközben  „a papa fel se tudta emelni a kezét, nemhogy elment volna valahova”

A Várpalotai kórház akkor azt közölte, hogy a főigazgató teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben, és annak lezárásáig nem nyilatkoznak. Az RTL Híradónak kedden mégis sikerült elérnie, hogy Rácz Tamás válaszoljon a kérdéseikre.

A főigazgató azt írta, hogy a beteg a krónikus pszichiátriai osztályra lett felvéve, és nem volt kiszáradva.

Szerinte a kikötözés okairól megfelelő tájékoztatást adtak, és a fizikai korlátozást mindig a hatályos jogszabályok szerint végzik.

Megértjük, hogy a hozzátartozó részére első látásra megrendítő lehet ez az intézkedés.

A továbbiakban törekedni fogunk arra, hogy a hozzátartozók a korlátozó intézkedések szükségsségét megértsék és elfogadják,” mielőtt a beteget elhelyezik náluk, tette hozzá Rácz Tamás.

A főigazgató szerint a korábban lekötözött férfi rokona állításával szemben nem igaz, hogy vasárnap délután ne érték volna el az orvost a kórházban. Ezzel szemben a helyzet az volt, hogy kollégája a személyes jelenlétet nem tartotta indokoltnak. Az állandó szakorvosi felügyelet azt jelenti, hogy az orvos hattól tizenhat óráig van jelen a kórházban, a többi időszakban pedig szükség esetén behívható” — írta.

Rácz főigazgató megígérte a híradónak küldött válaszában, hogy ez alapján a hirdetésükben is pontosítani fogják, mit jelent pontosan az állandó szakorvosi felügyelet. Közölte azt is, hogy az érintett rokonai nem egy hónapra, hanem 40 napra fizettek 440 ezer forint térítési díjat a szolgáltatásukért.

A Nemzeti Népegészségügyi Hivatal arról tájékoztatott, hogy hozzájuk még nem érkezett bejelentés az ügyben.