Úsznak az adósságban a költségvetési intézmények a kifizettlen számlák miatt

A rendőrség 23,3 milliárd forintnyi kifizetetlen adósságot görgetett maga előtt, míg a börtönök 4,2 milliárdos adóssággal küzdöttek. 

Noha júniusban újabb adósságrendezésen eshettek át a kórházak, a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága összességében még mindig 79,9 milliárd forintra rúg, amivel jellemzően cégeknek, beszállítóknak tartoznak – írta meg a Magyar Államkincstár (MÁK) féléves adataira hivatkozva a Népszava.

A 79,9 milliárd forint ugyan jelentősen elmarad a márciusban mért történelmi csúcstól – ami 134 milliárd forint volt – a mostani adat is bőven meghaladja az elmúlt évtizedek átlagát – tették hozzá. Ha pedig további beavatkozás nem lesz, az év végére újra bőven százmilliárdra nőhet a kifizetetlen tartozás – írta a lap.

A költségvetési intézmények forráshiánya távolról sem csak az állami egészségügyi intézményeket fenyegeti.  A rendőrség és a büntetés-végrehajtás évek óta szintén komoly adósságot görget maga előtt. Amíg az elmúlt években a nagy adósok listájának az élén szinte kizárólag kórházak voltak, addig a mostani adósságrendezés után a dobogón csak rendőri szerveket találni. A legnagyobb adósság pedig nem is az Országos Rendőr-Főkapitányságnál, még csak nem is a legnagyobb (fővárosi) kapitányságnál van, hanem a különleges műveletekért is felelős Készenléti Rendőrségnél tartja nyilván a kincstár. A MÁK adatai szerint

a rendőrség 23,3 milliárd forintnyi kifizetetlen adósságot görgetett maga előtt, míg a börtönök 4,2 milliárdos adóssággal küzdöttek. 

Az adósságállomány kilencvenhat százaléka a Belügyminisztérium költségvetési intézményeinél keletkezett, hisz az egészségügyet is a BM felügyeli. Szabad szemmel látható a tartozás a lap szerint a kormányhivataloknál is. Államkincstár nyilvántartása szerint – június végén ez az összeg 1,5 milliárd forint volt.

Nemrég írtuk meg: a rendőr-főkapitányságok akkora pénzhiánnyal küszködnek, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni. Akad emiatt olyan szakértő is, aki beperelte a rendőrséget. A rendőrség noha elismeri a fizetési nehézségeket – válaszuk szerint a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését:

Kapcsolódó
Perrel hajtják be a rendőrségtől a jogos díjaikat az igazságügyi szakértők, mert nem fizetik ki a munkájukat
A rendőrség elismeri a fizetési nehézségeket – válaszuk szerint a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.