Minden megyéből jelentettek már szamárköhögés-gyanús esetet

Terjedhet a betegség.

Július közepén, a 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekordnak felel meg a heti jelentések tekintetében, írja a Portfolio a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentése alapján.

Eszerint július 15. és 21. között 32 pertussis megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból, és 12 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém).

Korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből nem jelentettek esetet, most viszont igen, így immár minden megyében hivatalosan is megjelent a fertőzés.

A lap cikkében emlékeztet, a járványügyi hatóság pont azzal érvelt az országos járvány kihirdetése ellen, mivel eddig nem volt jelen minden megyében a betegség.

Müller Cecília korábban azt javasolta, oltassák be magukat a várandósok a szamárköhögés ellen. Idén már két csecsemő vesztette életét a betegségben Magyarországon.

Kapcsolódó
Köhögve, maszk nélkül ellenőrzött a járványügyes a gyermekszívsebészeten, majd kiderült, szamárköhögéssel kezelik
Néhány hét múlva derülhet ki, hány embert fertőzött meg a kormányhivatali ellenőr az osztályon, ahol beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülötteket kezelnek.