XVI. kerületi fideszes polgármester: Rendet kéne tenni a kórházakban és a Fideszen belül

Kovács Péter szerint azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni. Kerületi sikerességét pedig azzal magyarázta, hogy „nálunk nincs Fidesz, irtom a pártpolitizálást az önkormányzatban”.

A kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy jó irány-e, ha minden feladatot elvesznek az önkormányzatoktól és központosítanak. Szerintem nem jó irány – jelentette ki Kovács Péter XVI. kerületi polgármester a Telexnek adott interjúban. Szerinte a választók a polgármesterektől várják el, hogy megoldják a helyi problémákat, de nem sok ráhatásuk van például az oktatásra és az egészségügyre, mióta az iskolák és a kórházak fenntartását átvette az állam, miközben újabban már a szakrendelők központosításáról van szó.

A szakrendelők állami kézbe vétele nem jó irány – nyilatkozta a politikus, aki szerint rendet kéne tenni a kórházakban, és ha ott már minden jól működik, akkor gondolkozzunk el azon, hogy szükség van-e a szakrendelők központosítására.

Kovács Péter korábban a Tisza Pártot nevezte a június 9-i választás nyertesének, most arra számít, hogy a baloldali politikusok egy jelentős része át fog lépni a Tisza Pártba. Hozzátette, hogy „a fideszesek többsége Magyar Péterre azért mégiscsak árulóként tekint”, ezért nem számít rá, hogy a kormánypártból is lennének átlépők.

– Azt látom, hogy vannak olyan emberek, akik csalódtak a Fidesz politikájában, és egy jelentős részük most egy új, magát jobboldalinak mondó szereplőre szavazott inkább. Nem vagyok politikai elemző, de ez Magyar szavazóbázisának a 20 százaléka lehet talán, a többit pedig a baloldalról vette el. Szinte az összes baloldali pártot elsodorta – mondta a XVI. kerületi polgármester.

Nincs válságban a Fidesz, de egy nagyon komoly jelzést kapott arra, hogy jobban kell csinálni dolgokat

– jelentette ki a választási eredmény kapcsán.

Szerinte „a miniszterelnök úr az európai politikával van jelenleg elfoglalva, de lehet, hogy vissza kellene jönnie a magyar politikába, és rendet tenni a Fideszen belül”. Hozzátette:

azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni.

Példaként említette, hogy ma már egy iskolaigazgató-helyettest is egy miniszter akar kinevezni.

Azzal kapcsolatban, hogy Csepelen a Fidesz jelöltje nagyon kikapott a korábban a kormánypártból kizárt Borbély Lénárdtól (a polgármester és Németh Szilárd között nagyon megromlott a viszony), Kovács közölte: „személy szerint azt gondolom, hogy a választókerületi elnöknek el kell gondolkodnia azon, hogy jó döntést hozott-e, és ha arra jut, hogy tévedett, akkor meg kell hozni a szükséges konzekvenciákat, és lemondania a tisztségéről”. Szerinte Németh Szilárd képtelen volt túllépni személyes konfliktusán, és nem jó, ha egy pártot ilyen emberek határoznak meg.

Kovács az ötödik ciklusát kezdi a XVI. kerület polgármestereként, a szavazatok több mint 56 százalékával nyert június 9-én. Sikerességének titka szerinte, hogy

nálunk nincs Fidesz. Irtom a pártpolitizálást a kerületi önkormányzatban.