Indul a digitális állampolgárság: ősztől személyi helyett elég lehet a mobiltelefon

Jönnek a digitális okmányok.

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: várhatóan szeptembertől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyi igazolványt.

A mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, amelyeket hitelesítve le lehet tölteni és továbbítani, ami könnyíti az ügyintézést. Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az EU minden tagországában elfogadnak, ismertette.

Az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt. Ez lesz az első magyar digitális okmányfajta, tette hozzá Dömötör. Emellett mobiltelefonról lehet időpontot foglalni a kormányablakokba a legnépszerűbb ügytípusokban.

Az ehhez szükséges előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, vinni kell egy arcképes igazolványt, és egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítettük a Digitális Állampolgárság alkalmazást.