Újabb dizájner drogok, köztük négy fajta herbál került hazai tiltólistára

Hét különböző anyagot vettek fel, ezek közül négy már megjelent az országban.

Hét szerrel bővült a tiltott dizájner drogok listája, tudatta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményben az MTI-vel pénteken. Rétvári hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban. A dizájner drogok kiemelt veszélyt jelentenek, most hét új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája.

Az államtitkár azt fejtegette, hogy a dizájner drogok különösen nagy veszélyt jelentenek a használókra nézve, hiszen összetételük és hatásuk sokszor bizonytalan, ezért beláthatatlan következményekkel járhat a fogyasztásuk. „Folyamatos a versenyfutás a droglaborok és a rendőrség között, ezért fontos, hogy a tiltott szerek listája rendszeresen frissüljön és a rendőrök mielőbb fel tudjanak lépni a legújabb szerek terjesztőivel szemben is” – mondta.

A hazai és a nemzetközi forgalomban megjelent, feltételezett új pszichoaktív anyagokkal folyamatosan bővül a dizájner drogok listája. Ennek megfelelően más tagállamok hatóságainak jelzése alapján egy új pszichoaktív anyag Magyarországon már azelőtt tiltólistára kerülhet, hogy az ténylegesen is megjelenne a terjesztőknél. A bűnüldöző hatóságok így előnybe kerülhetnek a kereskedőkkel szemben

– tette hozzá.

A fentiek értelmében hét új pszichoaktív anyag került fel a nyári szezon elején a dizájner drogok tiltó listájára. A hét újonnan listára vett anyag közül Magyarországon négy anyag jelent meg, ezek mind szintetikus és félszintetikus kannabinoidnak, ismertebb nevén herbálnak minősülnek. Az ebbe a kategóriába tartozó anyagokat 39 lefoglalásban azonosította a rendőrség. A további három anyag közül egy szintetikus LSD-származék, egy anyag nyugtató-altató hatású, egy pedig a nitazének csoportjába tartozó szintetikus opioid származék, amely súlyos egészségkockázatot jelenthet, kis dózisban is hatékony vegyület, így a túladagolás kockázata nagy.

A magyar büntető törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőivel szemben. A monitorozási rendszer  működését igazolja, hogy amennyiben megjelenik egy új pszichoaktív anyag, már lehetőség van a lefoglalásra és a büntetőeljárás elindítására is. Ahogy az államtitkár emlékeztetett, Magyarországon 2015 óta az ellenőrzött anyagok listáját miniszteri rendelet határozza meg, hogy a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudjanak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nemcsak konkrét anyagok kerülnek fel, hanem úgynevezett törzsképletek is, amik bizonyos vegyületcsoportokat a közös kémiai szerkezeti részek alapján határoz meg, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok birtoklása, árusítása automatikusan büntethetővé válik. Az új pszichoaktív anyagok listája jelenleg 339 egyedi vegyületet tartalmaz.

Kapcsolódó
Mennyi drog lehet egy gumicukorban, ha öt szemtől már kómába lehet esni?
31 ember került kórházba Budapesten kábítószeres gumicukor fogyasztása miatt. A termék hatóanyaga a THCJD volt – ez a csomagoláson is ott virított nagy betűkkel –, ami dizájnerdrognak számít. A történtekkel kapcsolatban szakértőt kérdeztünk, és megkerestük az üzlet ügyvezetőjét is.