Az egészségügyi államtitkár szerint beteg nem maradt ellátatlanul az elromlott klímák miatt elmaradt műtétek következtében

Takács Péter azt mondta, azért nem szólalt meg az elmúlt tíz napban, amikor a hőhullámban sorozatban álltak le a klímaberendezések a kórházak műtőiben, mert csak négy kórházban kellett teljesen leállítani a műtéteket

Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta, azért nem szólalt meg az elmúlt tíz napban, amikor a hőhullámban sorozatban álltak le a klímaberendezések a kórházak műtőiben, mert csak négy kórházban kellett teljesen leállítani a műtéteket az elromlott klímák miatt, de beteg nem maradt ellátatlanul.

Az államtitkár az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, a sürgős betegeket a mentőszolgálat máshova szállította, a betegek biztonsága pedig garantált. Szerinte csak a műtők töredéke nem volt használható a klíma meghibásodása miatt. Szerinte 2020 óta több mint 10 milliárd forintot költött a kormány a kórházi klímákra, idén pedig erre 1,3 milliárd forintot szán. Az RTL Híradóját azonban bevallásuk szerint jóformán naponta keresik betegek vagy hozzátartozóik azzal, hogy újabb és újabb kórházakban nem működik megfelelően a klímaberendezés.

Takács Péter szerint egész Európában fejleszteni kell az elektromos hálózatot a kórtermek klimatizálásához, és ennek érdekében energiahatékonysági csomagot terjesztenek be a magyar uniós elnökség alatt. A kormány a hasonló problémák megelőzésére két mobil ipari klímaberendezést vásárol.