Képviselőjelölt és önkormányzati titkárnő is kedvező árú önkormányzati albérlethez jutott a Belvárosban

Nyílt pályázatot, amin bárki elindulhat, évek óta nem írt ki a kerület.

A Telex számolt be arról, hogy az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű lakásbizottsága két üres önkormányzati lakás bérbeadásáról döntött a héten. Az egyik lakás 99 négyzetméteres, kétszobás, a másik 78 négyzetméterén két és fél szoba osztozik. A lap dokumentumok alapján azt írja, mindkét beadványt Balla Valéria alpolgármester terjesztette elő: az egyik szerzője az éppen az ő munkáját segítő titkárnő, a másik kérelmező pedig a Fidesz színeiben indult az egy hónappal ezelőtti önkormányzati választáson.

A lakásokról nem nyílt pályázaton, hanem egyedi méltányosság alapján döntött a bizottság, amely a „piaci alapon” történő bérbeadásnál négyzetméterenként 1000 forintot jelöl meg havi lakbérként a lap információi szerint, azaz 80, illetve 100 ezer forint körül lehet a két ingatlan bérleti díja, ami távol áll a kerület valódi piaci áraitól.

A döntésre a bizottság külsős, ellenzéki tagja, Csonka Krisztián hívta fel a lap figyelmét, ahogy arra is, hogy nyilvános lakásmeghirdetés évek óta nem történt a kerületben. A kerület sajtóosztálya azt írta: „A tárgyi ügyek kapcsán, zárt ülésen hozott határozatok lévén és az ügyek civil alanyai személyiségi jogainak tiszteletben tartása miatt konkrét adatokat nem adhatunk ki, de általánosságban elmondhatjuk, hogy hosszú ideje tartó kerületi kötődés; az V. kerületiekért végzett munka; helyi iskolában évtizedes, kimagasló pedagógusi munkavégzés; családalapítás/bővítés; idős szülő egészségi állapota miatt szükségessé vált összeköltözés indokolta az egyedi méltányosságra vonatkozó kérelmeket.”

Az önkormányzat álláspontja szerint a zárt ülésen született döntések nyilvánosságra hozatala jogellenes.