Órákig telefonált csalókkal egy keszthelyi nő, 19 millió forintot emeltek le a számlájáról

A folyamatos figyelemfelhívás ellenére az elmúlt időszakban is több hasonló eset történt.

Strandolás közben hívták fel, majd órákon át vonalban maradva közel 19 millió forintot loptak el telefonos csalók egy keszthelyi nőtől – közölte a police.hu oldalon pénteken a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A nő a Keszthelyi Rendőrkapitányságon tett bejelentést arról, hogy hétfő délelőtt, strandolás közben hívta fel valaki telefonon, aki banki ügyintézőnek adta ki magát. Azt mondta neki, hogy a bankszámláján adathalászatot, függőben lévő utalásokat észleltek, és ezt csak ő tudja visszavonni.

A csaló arra kérte a közben otthonába hazatérő áldozatát, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást, és olvassa vissza az SMS-ben kapott azonosítószámokat, hogy „megakadályozzák” a tranzakciót. Többször megszakított hívásokkal összesen hét órán keresztül volt vonalban az elkövető, miközben az utasításoknak eleget tevő sértettől közel 19 millió forintot csaltak ki.

A rendőrség közleménye kitér arra, hogy a folyamatos figyelemfelhívás ellenére az elmúlt időszakban is több hasonló eset történt. Az internetes átverések jellemzője, hogy a telefonálók banki ügyintézőként mutatkoztak be, közölve, hogy gyanús pénzmozgásokat látnak a számlájukon.

„Biztonsági okokra” hivatkozva rávették áldozataikat, hogy diktálják be bankkártyájuk számát, lejárati idejét, illetve a hátulján lévő CVC-kódot is. Az adatok megszerzését követően a csalók jogosulatlanul végeztek utalást a sértett bankszámlájáról.

A telefonálók jellemzően egy program telepítésére is kérik az áldozatokat, amellyel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz. A legtöbb esetben az AnyDesk vagy a TeamViewer applikációval a csalók már könnyen le tudják emelni a sértettek pénzét a bankszámlájukról.