Szeptemberből a diákoknak a tanítás idejére le kell adni a mobiljaikat egy új rendelettervezet szerint

Közben az energiaital tiltólistára kerül.

Terjedelmes tiltólistával fegyelmezné meg a kormány a diákokat. Egy csütörtökön megjelent kormányrendelet-tervezet értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert, az okosórákat és mobilokat pedig egész napra elzárnák, írja a hvg.hu.

Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, amelynek a birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és végül minden olyan termék, amelyet 18 év alatti nem vásárolhat. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől az iskolában többi között a csúzli, a rugóskés, a gázspray, az elektromos sokkoló, az alkohol- és dohánytermékek, valamint az energiaital is.

A másik, enyhébb kategóriába a használatában korlátozott eszközök tartoznak. Ennek minősülnek a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okos eszközök, vagyis

ősztől a mobilok és a laptopok mellett a digitális vagy analóg fényképezőgép, a diktafon, az okosóra és e-könyv-olvasó is elzárásra kerülhet a tanítás idejére. Ezeket az eszközöket az általános iskolákban, gimnáziumokban és szakgimnáziumban az egész tanítási nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskolákban  a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, a szakiskolákban a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt tilos lesz használni. A tiltás az összes évfolyamra vonatkozik.

Az elektronikai eszközök esetében a kormány annyi engedményt tesz, hogy a tanuló igazgatói vagy tanári engedélyével magánál tarthat vagy használhat ilyen eszközöket, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a tiltások a köznevelési intézményekben „az egyes erőszakos cselekmények megelőzését, valamint a tanulók testi, lelki egészségének megóvását” szolgálják.

A kormány egy júniusban elfogadott törvény alapján szerzett felhatalmazást arra, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.