Magyar Péter félmillió forintot utalt a Bethesda Gyermekkórháznak a műtőben elromlott klíma miatt

„Akinek lehetősége van rá, segítsen a környezetében lévő egészségügyi intézményeknek" – írta a politikus.

„Félmillió forintot utaltam a Bethesda Gyermekkórháznak, ahol jelenleg sürgős műtétek maradnak el a klímaberendezés leállása miatt. Arra bíztatok mindenkit, hogy akinek lehetősége van rá, segítsen a környezetében lévő egészségügyi intézményeknek” – írta Facebookon posztjában Magyar Péter.

A Tisza Párt európai parlamenti képviselője és alelnöke felidézi, hogy az utóbbi hetekben sorra érkeznek a hírek arról, hogy a kórházainkban a legnagyobb kánikulában leállnak a klímaberendezések és az azonnali javításra nincs anyagi forrás, ami miatt sürgős, sokszor gyerekeket érintő műtétek maradnak el.

Magyar azt írta, „egészen elképesztő, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, vagy Pintér Sándor belügyminiszter nem szólal meg az ügyben és hogy a kormány nem juttat azonnali forrásokat az egészségügyi intézményeinek.” Eddig is voltak leállások, hiányok, de a mostani országosnak tűnő vészhelyzet már az egészségügy végső összeomlásának első jele lehet – teszi hozzá a bejegyzésben.

A Bethesda Gyermekkórház csütörtökön fordult segítségért a Facebook-oldalán, ugyanis a hőségben a fül-orr gégészeti műtőjük speciális klímaberendezése megadta magát, ami miatt a műtétek tervezhetősége bizonytalanná vált. „Rendkívüli helyzetben fordulunk most hozzátok” – írták a segítséget kérő bejegyzésben.

A héten derült ki, hogy elromlott a klíma Szent László Kórház transzplantációs osztályán is, ami miatt a steril szobákban 32 fokban feküdtek a gyermekek. A Szent János Kórházban pedig az ortopéd traumatológiai osztályon adta meg magát a klíma, és a 30 fokos kórtermek miatt el kellett halasztani a műtéteket.

Ezen felül hétfő óta nem végeznek sugárterápiát a miskolci kórházban az elromló klíma miatt, az ellátás pedig jövő kedden indulhat újra, írta a Telex. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek csütörtökön arról beszélt, hogy nem csak a műtőben fontos a légkondícionálás, „a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, pedig a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük”.