Magyar Péter meghívta Magyarországra Ursula von der Leyent

Az Európai Bizottság újraválasztott elnöke az mondta, szívesen jön.

Csütörtökön személyesen találkozott Magyar Péter Ursula von der Leyennel – erről a Tisza Párt európai parlamenti képviselője a Facebookon számolt be.

Magyar azt írta, hogy amennyiben Von der Leyent újra megválasztják az Európai Bizottság elnökének, úgy az ősszel szívesen vendégül látná Magyarországon, hogy „személyesen találkozhasson a magyar emberekkel”. Magyar elmondása szerint Von der Leyen azt válaszolta, hogy örömmel jönne Magyarországra.

Von der Leyent végül az Európai Parlament újraválasztotta az EB élére, meghívása pedig azért is érdekes, mert a szavazás előtt a német politikus odaszúrt Orbán Viktornak. Az EP-ben tartott beszédében Von der Leyen arról beszélt, hogy „két hete egy európai miniszterelnök Moszkvába utazott. Ez nem volt más, mint egy megbékítési misszió”, megbékítésre pedig azt az appeasement szót használva, amelyet a náci Németország háború előtti megbékítésére szokás használni.

A beszédben Von der Leyen nem említette Orbán nevét, de a teremben ült Magyarország egyik uniós nagykövete, Ódor Bálint is és a mondat közben a kamera őt mutatta.