Orbán Viktor Tusványosra is békemisszóba megy

Németh Zsolt szerint egyedül álló visszhangja van a miniszterelnök utazásainak.

Orbán Viktor békemissziójának fontos állomása lesz Tusványos, ahol jövő szombaton mond beszédet, jelentette be Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh szerint a magyar miniszterelnök nemzetközi békemissziója már most is sikeres, sőt „egyedülálló az a visszhang, amelyet kiváltott”. A fideszes politikus alig néhány órával azután hogy az unió számos országa bojkottot hirdetett a magyar uniós elnökségi rendezvényeire, azt mondta, érzékelhető a trendfordulat a békenarratívákban, és egyre erőteljesebb visszhangot kap, hogy nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség.

Németh a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban különösen fontosnak nevezte, hogyan tudnak Magyarország arculatán javítani, szembeszállni a Magyarországot sújtó előítéletekkel, amelyek a magyar politikát érintik. Közölte: elmondják majd, hogy a tűzszünetre vonatkozó javaslatuk nem szolgál orosz érdeket. Szemben Olaf Scholz német kancellár kijelentésével, nem az ukrán kapitulációt célozzák, hanem az esélyt arra, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus országgá válhasson – mondta. Úgy látják, ennek esélyei a háború elhúzódásával napról napra romlanak.

A szabadegyetemet július 23-28. között rendezik meg, és idén a Jobb pályán lesz a mottója.