Az EU meghosszabbította az Iránnal szembeni szankciókat

2025 júliusáig hosszabbították meg a korlátozásokat.

Az Európai Unió egy évvel, 2025. július 27-ig meghosszabbította az Iránnal szemben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az unió többek közt

Az EU 2023. október 20-án vetett ki először szankciókat az iráni drónok szállítása és ukrajnai bevetése miatt. Akkor három iráni személy, valamint egy szervezet került jegyzékbe. Az Európai Unió Tanácsa novemberben további két személyre és két szervezetre vetett ki szankciókat az “Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős irániakkal szemben”. A tanács májusban és júniusban a szankciók hatályát a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő, a régió békéjét és biztonságát aláásó fegyveres csoportokra és szervezetekre, valamint azok képviselőire is kiterjesztette. A listán jelenleg 12 ember és hét szervezet szerepel.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. A szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható berendezések Iránba történő kivitelének tilalmát is. Tilos a pilóta nélküli légi járművek, valamint a rakéták fejlesztéséhez és gyártásához használt alkatrészek kivitele is az EU-ból Iránba.

(MTI)

Kapcsolódó
Mire lehet képes az új, reformista elnök Iránban?
Maszúd Peszeskján kisebbségi családból származik, és a nők jogainak erősítése mellett is kampányolt.
Címkék: euiránszankció