Nem indult eljárás magyar háborús bűnös ellen

Novák Előd kérdését ugyanakkor feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész.

Indult-e háborús bűncselekmény miatt magyarországi eljárás az izraeli hadseregben szolgáló magyar állampolgárokkal szemben?

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke és parlamenti képviselője erről kérdezte Polt Pétert. A legfőbb ügyészhez azt követően fordult, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár korábban erre a kérdésére annyit válaszolt, hogy az általa állított bűncselekmény ügyében a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 3.§ (3) bekezdése értelmében a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendelheti el.

Polt Péternek is idézte a törvényt, amelyben háborús bűncselekményekként ez szerepel.

„146. § (1) Aki a Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe – szövetséges fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki – szövetséges fegyveres erőn kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt.”

A fentiek alapján Novák Előd arra várt választ:

Polt Péter azt válaszolta, hogy a Btk. 146.§ (2) bekezdésében meghatározott háborús bűncselekmény – tiltott toborzás – miatt nem indult büntetőeljárás magyar, illetve izraeli-magyar kettős állampolgár ellen. A legfőbb ügyész a tartalom szerinti elbírálás elve alapján Novák Előd kérdését feljelentésként értékelte, továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. A feljelentés elbírálásáról a KR NNI tájékoztatja a képviselőt.

Korábban azt írtuk, a Mi Hazánk az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a terrorizmus minden formáját elutasította, mélyen elítélte a fegyvertelen civilek lemészárlását mindkét fél részéről, fontosnak tartotta azt hangsúlyozni, hogy minden megtámadottnak joga van az önvédelemhez. A párt Izrael és Palesztina esetében az ENSZ által is szorgalmazott kétállami megoldást támogatta.