Orbán szerint az orosz és a kínai elnök még idén béketárgyalásra számít Ukrajna és Oroszország között

A kormányfő szerint kár az Amerikai Egyesült Államokra várni.

Az El País spanyol napilap megszerezte azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Orbán Viktor miniszterelnök a kínai és az orosz elnök békével kapcsolatos várakozásairól is írt abban a bizalmas jelentésében, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, valamint az uniós tagállamok vezetőinek küldött el kínai látogatása után – vette észre a 444.hu.

Ennek alapján úgy tűnik, a magyar miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin és Hszi Csinping arra számít, hogy még idén lesz béketárgyalás a háborús felek között. Orbán javaslata szerint az Európai Uniónak békekezdeményezést kellene indítania, anélkül, hogy az Egyesült Államok lépésére várna. A magyar miniszterelnök többek között erről írt a bizalmas jelentésében.

Putyin a dokumentumok alapján e tekintetben „relevánsnak” tartja azt a javaslatot, amit 2022 tavaszán török közvetítéssel tettek le az asztalra a felek. Eszerint a Krím-félsziget orosz megszállás alatt maradt volna, Ukrajna lemondott volna NATO-csatlakozásáról, valamint beleegyezett volna haderőkapacitásának korlátozásába.

Orbán a beszámolója szerint azért szorgalmazott önálló európai fellépést, mert az amerikaiak a választási kampánnyal vannak elfoglalva, így a következő hónapokban nem állnak majd elő önálló javaslattal – írták.

Orbán elismerte, hogy a kínai elnökkel az amerikai elnökválasztás lehetséges forgatókönyveiről is beszélt. A miniszterelnök – mint írták – előterjesztett neki egy ötletet, miszerint az újonnan megválasztott amerikai elnöknek nyomást kellene kifejtenie, hogy még hivatalba lépése előtt gyors politikai eredmény mutasson fel. Ilyen lehetne a tűzszünet, valamint a gyors béketárgyalás.

A kínai elnök ugyan nem kommentálta Orbán amerikaiakról szóló ötletét, de annyit elmondott, hogy az Egyesült Államok és az EU politikáját is háborús politikának tekinti, szemben a kínai békepolitikával. Azt mondta Orbánnak, hogy az európaiak ebben automatikusan követik az amerikaiakat.

Orbán beszámolójában felszólította az EU vezetőit, hogy kezdjenek párbeszédet a kínai elnökkel, aki önmagát „őszinte közvetítőnek” tekinti a konfliktusban.