„Olyan volt, mintha kiléptem volna a testemből, és nem én lettem volna!” – ezt vallotta az anyagyilkos

Pénteken az előkészítő üléssel megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a 33 éves, kétgyermekes nőnek a büntetőpere, aki tavaly áprilisban megfojtotta a nyugdíjas nevelőanyját Budapesten, egy Bimbó utcai társasházban.

P. Gabriella Alettát barna szövetnadrágban és pólóban, vezetőszáron és bilincsben hozták a bíróságra az IMEI-ből (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) a büntetés-végrehajtás dolgozói. A brutális gyilkossággal vádolt nőt szemmel láthatóan zavarták a helyszínen lévő fotósok, azonnal a tárgyaló melletti falhoz sietett, és elfordult.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint a kisgyermekes anyukának nem volt munkahelye, folyamatosan anyagi problémákkal küzdött, ezért rendszeresen kért pénzt a 75 éves nevelőanyjától. Többször is előfordult, hogy kevesellte a tőle kapott összeget, ezért azzal fenyegetőzött, hogy megöli őt vagy saját magát.

Az ominózus napon a nő felment a nevelőanyjához, majd ismeretlen okból rátámadt. Előbb rátérdelt, majd ököllel és könyvekkel ütlegelni kezdte. Ezt követően kábelt és telefonzsinórt tekert az asszony nyakára, majd megfojtotta. A bűncselekmény elkövetésekor a nő kétéves gyermeke a másik szobában volt.

Az ügyészség bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat az előzetes kényszergyógykezelés alatt lévő nővel szemben, de mértékes indítványt nem tett a nő kóros elmeállapota miatt. 

P. Gabriella Aletta a helyszíni kihallgatása során még beismerte a bűncselekmény elkövetését, és elmondta, hogyan fojtotta meg az anyját, sőt, még azt is megmutatta, hogy a lakáskulcsot pontosan hol dobta el a Mechwart lépcsőnél. Arról is beszámolt, hogy a bűncselekmény idején viselt ruházatát igyekezett elégetni, majd lepedőbe göngyölte és kidobta az ablakon, a csomag azonban fennakadt egy fán.

Adrián Zoltán / 24.hu

A nő a folytatólagos kihallgatása során azt mondta, hogy jóban volt a nevelőanyjával, olyan volt a kapcsolatuk, mintha testvérek lettek volna. Elmesélte, hogy kamaszkorában mondta csak el neki az anyja, hogy örökbe fogadta őt. A bűncselekménnyel kapcsolatban pedig ekkor már azt mondta, hogy az anyja támadt rá és a kétéves kislányára, ő pedig csak védekezett.

A mai előkészítő ülésen P. Gabriella Aletta beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyalás jogáról is.

Kisgyermeket bántott. Olyan volt, mintha kiléptem volna a saját testemből, és nem is én lettem volna

– fogalmazott.

A bíróság nem fogadta el a nő beismerő nyilatkozatát, mert az asszony paranoid skizofréniában szenved, egyúttal vitatta a vádiratban foglaltakat, és tárgyalásra utalta az ügyet, amit azonnal meg is kezdtek. P. Gabriella Aletta ekkor azt mondta:

Nagyon sajnálom a történteket. Felmondták az idegeim a szolgálatot. Ha tehetném, akkor visszaforgatnám az idő kerekét.

Adrián Zoltán / 24.hu

A bíróságon kiderült, hogy már számos alkalommal indult büntetőeljárás a kétgyermekes nővel szemben: súlyos testi sértés, rongálás és garázdaság is szerepel a bűnlajstromán.

P. Gabriella Aletta a személyi körülményeiről elmondta: van egy nyolc- és egy hároméves kisgyermeke. Előbbi a gyerek apjánál él, a kicsit pedig nevelőszülőknél helyezték el, miután az apja lemondott róla.

A következő tárgyalást az ítélkezési szünet után, ősszel tartják.