Levélben kéri Orbán Viktort több református, hogy vonja vissza Balog Zoltán diplomáciai megbízatását

A kegyelmi botrány a levél írói szerint csak a jéghegy csúcsa Balog pályafutásában.

A Magyarországi Református Egyház öt tagja csütörtökön levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy fosszák meg Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától – értesült az RTL.

A lap úgy tudja, a dokumentumot Vargha Anikó (Tököli Egyházközség), Kónya Levente József (Bocskaikerti Egyházközség), Lőrincz Piroska (Nagyerdei Egyházközség), Lupa János (Szigethalmi Egyházközség),  valamint Gábriel Tamás (Tatai Egyházközség) írta alá.

Ebben úgy fogalmaznak:

mi, református magyarok két és fél hónapja keresetlevelünkben egyházunknál indítványoztuk Balog püspöki elmozdítását. Azóta csendben voltunk, nehogy ügyünk és a politikai kampány érintkezzenek egymással (…) Ugyanakkor az elmúlt hónapok alapján világos, hogy a kegyelmi botrány csak a jéghegy csúcsa az ő pályafutásában.

A levél aláírói szerint Balog Zoltánnak olyan határtalanul széles mozgástere volt, mint az átlag magyarnak soha. „Ő lehetett államtitkár, többszörös miniszter, pártalapítvány vezető, püspök, akinek a kedvéért átírták a püspökké válás feltételeit, egyházfő, a köztársasági elnöki palota szürke eminenciása, valamint: Magyarország világutazó nagykövete” – áll a levélben.

Orbán Viktortól azt kérdezték:

Ön továbbra is fenntartja Balog Zoltán támogatását? Balog Zoltán hitelesen képviselheti Magyarországot külföldön? Az ő általa megjelenített értékek híven tükrözik az Ön, Önök értékeit?

„Amennyiben nem, kérjük azonnal vonják vissza Balog Zoltán diplomáciai megbízatását” – zárul a levél.