Kinyitják a magyar kaszárnyák kapuit a börtönviselteknek

A vendégmunkások is leválthatják a munkásszállót a laktanyára.

Novák Előd arról kérdezte a honvédelmi minisztert, miért lehet a jövőben nem magyar állampolgár, illetve büntetett előéletű is a Magyar Honvédség tagja. A Mi Hazánk politikusa még a tervezet alapján jelezte Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, szerinte rontja a honvéd hivatás megbecsülését, ha nem követelmény a magyar állampolgárság, a legénységi állományba felszerelő honvéd lehet büntetett előéletű békeidőszakban is.

Novák Előd szerint a kormány valódi célja a vendégmunkások felvétele, ami nemzetbiztonsági kockázatot, beépülési lehetőséget jelent. Nehezményezte, hogy közben kirekesztik a hazafiakat, az oltatlanokat és abszurd módon már az országgyűlési-önkormányzati képviselőket is, pedig a területvédelmi tartalékos rendszerben ideálisak lennének a lokálpatrióta helyhatósági képviselők, akik másodállásuk mellett el tudnák látni a feladatot, közszereplőként pedig példamutatásuknak komoly hatása lenne a toborzásra is.

A honvédek megbecsüléséhez hozzátartozna az is, hogy jogállásukat legmagasabb, törvényi szinten rendezzék. Méltatlan az is, hogy a törvény helyébe lépő kormányrendelet alapján kiszámíthatatlanná válik a honvédek javadalmazása, tette hozzá.

Azt kérte, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a fenti módosítások tisztázásán túl arra is válaszoljon:

Közben július elsejétől élesedett a rendelet a honvédek jogállásáról, amely alapján Vargha Tamás, a honvédelmi tárca politikai államtitkára a felvetésekre úgy reagált, hogy a jövőben a Magyar Honvédség kapuit megnyitják mindazok számára,

akik az állományba vételi kritériumoknak megfelelnek, kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem ügye, valamint Magyarország védelme és szolgálata iránt. A honvédség elsődleges feladata és kötelessége hazánk és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő szükséges.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a szabályozás iránya – a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításával – az, hogy országgyűlési és önkormányzati képviselők is létesíthessenek önkéntes tartalékos szolgálati viszonyt, a védőoltások elrendelése pedig az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint történik.

A törvényt felváltó kormányrendelet egyébként valóban lehetővé teszi, hogy börtönviselteket is felvegyenek a Magyar Honvédség legénységi állományába, miközben előírja, hogy a honvéd a szolgálatteljesítése után sem tanúsíthat olyan magatartást, amely ellentétes a szolgálattal kapcsolatos erkölcsi elvárásoknak, sérti a honvéd etika szabályait. Júliustól a feljebbvaló egyedi mérlegelésére bízták, felvesznek-e börtönviselt vagy büntetett előéletű személyt.

A rendelet valóban nem ír elő állampolgárságot csak annyit, hogy a külföldi jelentkezőnek legyen magyar nyelvismerete, rendelkezzen a szabad mozgás, tartózkodás jogával, huzamos tartózkodási jogosultsággal és feleljen meg a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek. Arról a Szabad Európa írt, hogy az Alkotmánybíróság minap megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, amelyet egy Covid-oltást megtagadó, honvédségi állományú tűzoltó ügyében hozott még 2023 márciusában.