Pressman: Nincs még egy szövetséges, aki ilyen fáradhatatlanul kampányol az amerikai elnökválasztáson

Az amerikai nagykövet a függetlenség 248. évfordulója alkalmából tartott beszédet.

Beszédet tartott az amerikai függetlenség közelgő 248. évfordulója alkalmából David Pressman nagykövet, aki a Telex tudósítása szerint hamar rátért a napi aktualitásokra, köztük Orbán Viktor kormányfő keddi kijevi útjára.

Pressman szerint az „Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket”, ez megtörtént, ami jelentős lépés. Hozzátette, „bár szerettük volna, ha ő és munkatársai itt legyenek ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most”.

A nagykövet kitért arra is, hogy Orbán folyamatosan emlékezteti a közvéleményt, hogy Amerikában választások lesznek, illetve hogy „kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az”. A nagykövet szerint nincs az Egyesült Államoknak még egy olyan szövetségese vagy partnere, „aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen”.

Mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?

– kérdezte Pressman, majd saját magának válaszolva azt mondta, veszélyes a „kétoldalú kapcsolat pártosítása”, kockáztatják vele, hogy megváltozik Magyarország és Amerikai kapcsolata. Szerinte lehet, hogy a magyar kormány „politikai” kérdésnek tekinti az amerikai kapcsolatokat, de Washington nem így van ezzel. A nagykövet elmondta még, a két ország kapcsolata a két nép „közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek”, majd odapörkölt:

A magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére.

A tudósítás további részeit a Telexen olvashatja.