Hétfői veszélyek: hőség, zivatar, felhőszakadás, UV-B sugárzás

Jégesővel, szélviharral, villámlással érkezhet a hidegfront. Keleten még kitart a meleg.

Hétfőn általában több órára kisüt a nap, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A hőmérséklet napközben 24 és 33 fok között alakul, délkeleten lesz melegebb, a nyugati határnál hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok közé hűl a levegő  – írja a Kiderül.hu.

Hétfőre háromféle veszélyjelzést, első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a HungaroMet. Azt írták, a déli óráktól elsősorban a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, sőt az említett helyeken néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén ugyan kisebb eséllyel, de nem zárható ki zivatar képződése. A zivatarokat általában viharos szél (60-90 km/órás, a hevesebb viharokat 90-100 km/óra erejű lökések), jégeső, néhol felhőszakadás kísérheti.

Frissítünk!

Riasztást adtak ki

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet. Az érintett járásokban a fő veszélyforrást a villámlás jelenti, esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. A riasztások által érintett területeket, a vihar vonulását egy folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon.

Hétfőn már az ország északnyugati felében érzékelhetően mérséklődik a hőség, a 25 fok feletti napi középhőmérséklet területe egyre inkább az Alföldre szorul vissza, de ott még Csongrád-Csanád, Békés megyékben 27 fok körüli középhőmérséklet is várható. A HungaroMet szerint hétfőn a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Közép- és Dél Dunántúlon, Pest és Budapest térségében, a Dél- és Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon kell számítani. Az UV-B index ezeken a területeken meghaladja a 7-es értéket. Azt kérik, amennyiben lehet napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető az alábbi oldalon.