Vágner Ákos: Egerben most egész más világ következik

A választás előtt riportoztunk Egerben: Öt éven át ütötték-verték egymást az egri közgyűlés tagjai, most elérkezhetünk a hevesi ponyvaregény finiséhez. Most meginterjúvoltuk a bukott polgármestert, a volt jobbikos Mirkóczki Ádámot, valamint legyőzőjét, a fideszes Vágner Ákost. Utóbbi azt mondja: a siker kulcsa a Fidesz egri csoportjának megújítása volt, és hogy csapatának tagjai zömében civilek, új szereplők a közéletben, nagyrészt nem párttagok.

Mennyire van megijedve?

Nem vagyok megijedve.

Mégiscsak most lép be a politikába. Mostanáig az üzleti életben vitézkedett. Azért az békésebb víz.

Szerintem a politikai tengeren is lehet békésen hajózni. Pláne stabil hajóval, és most olyan eredmény született, amit vártam: erős felhatalmazást kaptunk, megnyertük a polgármester-választást, és az egri választók a testületben is többséget biztosítottak nekünk. Ez a bizalom hálával tölt el, alázatra és szolgálatra sarkall. Ígértem, nem pártpolitikai, hanem szakmai alapon fogunk dolgozni, és ehhez tartom magam, és ez meg kell hozza az eredményét.

Az egri városházán pusztító káoszban telt az elmúlt öt év: felrobbant az ellenzéket 2019-ben sikerre vivő sokpárti koalíció, és egymásnak estek a fideszesek is, ami fölött a Fideszből való kizárásokkal sem sikerült úrrá lenni. Így történhetett meg, hogy ön most kevesebb szavazatot szerezve lett polgármester, mint amennyivel öt éve az előző fideszes jelölt kikapott.

Az ellenfél megosztottsága nyilván kedvezett nekünk, de a döntő lépés a Fidesz egri csoportjának megújítása volt, amiben nekem, ahogy a kampányfinisben készült riportban már említettem, még nem volt szerepem, hiszen az újjászervezéssel érkeztem. Szerencsére kiváló kampánystratégiát választottunk, nem az ellenfeleinkkel foglalkozzunk, nem őket minősítgettük, nem mentünk bele olyan nemtelen vitákba, melyek az elmúlt öt évet jellemezték.

Mindkét oldalról.

Mindkét oldalról. Nem vitatom.

A testület zöme odaveszett a hadakozásban. Fog hiányozni bárki a kiesők közül?

Annyira egyiküket sem ismertem, hogy hiányozzon. Egész más hangulatú munkát képzelek a városházán. Én az ellenzéket nem ellenségnek fogom tekinteni, nem bánom, sőt várom, hogy folyamatosan megfogalmazzanak ellenvéleményt, és ha ezek megfontolandók, elfogadhatók, a városban élők érdekét szolgálják, akkor helyük van a döntésekben.

Szajki Bálint / 24.hu

Ön az előző polgármestert, Mirkóczki Ádámot győzte le 35-26-ra. Mirkóczki listán testületi mandátumhoz jutott, de nem ül be a közgyűlésbe, azt mondja, örül, hogy ezt a fideszes testületet nem neki kell vezetnie.

Valószínűleg ez a fideszes testület is örül, hogy nem Mirkóczki Ádám fogja vezetni. Aminek viszont Eger városa látja hasznát. Mirkóczki Ádámmal az élen valóban kemény dió lett volna a következő öt év. De most egész más világ következik, mint amit magunk mögött hagytunk. Amit az alapoz meg, amit mi sulykoltunk a választókba: ha eldöntötték, melyik polgármestert szeretnék, akkor neki – legyek az akár én, akár más – teremtsenek többséget a testületben, kizárólag annak érdekében, hogy működhessen a város. És az egriek bölcsen döntöttek.

A fideszes belharc a mostani és a korábbi országgyűlési képviselő, Pajtók Gábor és Nyitrai Zsolt közötti ellentétből pattant ki. Az októberben leköszönő testület egykori és mostani fideszesei Nyitraihoz húztak, önre meg azt mondják, hogy Pajtók embere. Amivel nincs baj. Viszont adódik a kérdés, hogyha Pajtóknak köszönheti a lehetőséget a polgármesterkedésre, akkor vajon lesz-e önállósága, vagy annyi a dolga, hogy végrehajtsa mentora utasításait.

A kormányzattal, így az országgyűlési képviselővel való együttműködés elemi érdeke egy megyei jogú városnak. De aki már dolgozott velem, és hát az országgyűlési képviselő húsz éve dolgozik velem, hiszen ő ügyvédként elég sokat segített agrárkamarai ügyekben épp úgy, mint az általam felépített cégben, szóval ő is, más is tudhatja, hogy meglehetősen önálló identitás vagyok. Természetesen vele és másokkal is konzultálni fogok fontos döntések előtt, de a fő szempont mindig a város és a városban élők érdeke lesz. Mostanáig az agráriumban jellemző jogszabályi dzsungelben kerestem adott problémákra a jogszerű és működőképes megoldásokat, ezután az önkormányzati szabályozás területén teszem ugyanezt.

Az ön győzelmével pont került a Heves vármegyei Fideszt megosztó Nyitrai-Pajtók vita végére?

Ezt Nyitraitól és Pajtóktól kérdezze.

Ön hogy látja?

Én úgy látom, hogy a városvezetés megújítása megtörtént, és csak dolgozni szeretnék. Nyilván lehetnek mindenféle kiszámíthatatlan hatások, de azokat meg majd le fogjuk kezelni.

Azt mondta a választás előtti riportunkban, hogy „a vak is látta, hogy a város erőforrásai fel lettek osztva a képviselő-testületi tagok egyéni érdekei között, ami nem pártpolitikai alapon működött”, mire én rákérdeztem, hogy „vagyis a fideszesek is loptak?”, mire ön visszakérdezett, hogy „milyen fideszesek?”, mire mondtam, hogy „jó, akkor úgy kérdem, hogy a volt fideszesek”, mire azt felelte, hogy „na, így már pontosabb”. Tényleg úgy látta, hogy a kizárt fideszesek, legalábbis némelyikük benne volt nem tiszta ügyekben?

Erre azt tudom mondani, hogy ön a megjelenés előtt a megbeszéltek szerint átküldte a nyilatkozatomat, és mi nem húztuk ki az idézett szakaszt.

Szajki Bálint / 24.hu

Meg tudja ígérni, hogy a most bekerült fideszesek nem egyéni érdekek mentén osztják majd fel a város erőforrásait?

Meg. Ők nem olyan emberek. Lassan négy hónapja dolgozunk együtt, megismertem az értékrendjüket, bízom bennük. Zömében civilek, új szereplők a közéletben, jobboldali érzelműek, de nagyrészt nem Fidesz-tagok.

Az előny?

Se nem előny, se nem hátrány, ez tény.

A riportban említette, hogy már polgármesterjelöltként három-négy miniszterrel tárgyalt egri befektetésekről. Tudni, mit tartalmaz az első városfejlesztési pakk?

Erről korai beszélni. A kampányon túlvagyunk, a választás megtörtént. Innentől indul a szakmai munka, a szakmai egyeztetés. Októberben vesszük át a városházát, van bő három hónapunk felkészülni, de addig is folytatom az egyeztetéseket. A következő hetekben, hónapokban kiderül, mit tudunk idehozni, mennyire leszünk erősek Eger érdekeinek érvényesítésében.

Hol tart majd Eger öt év múlva?

Szebb, jobban működő város lesz, mint a mostani, ami számunkra garancia lesz az újrázása.

A riportban majdnem sikerült beszélnünk a megye kulcsemberével, Pajtók Gáborral, de aztán a kampányfőnökével, Szabó Róberttel kellett megelégednünk. Akinek volt egy olyan mondata, hogy „Egerben nem árad a Tisza”. A választáson aztán egész szép vízszintet mutatott a Tisza, és nem tudni, hol a tetőzés. Megfordult az ön fejében, hogy tán nem a legjobb pillanatban lép be a politikába, vagy legalábbis nem a legígéretesebb pártban teszi ezt?

A Tisza áradásáról és apadásáról Robit kellene kérdezni, nálunk ő a politikai szakértő. Én menedzser vagyok, a szakmához értek, politikai elemzésekkel nem szeretnék foglalkozni. Az én dolgom, hogy Eger városát az elmúlt öt év pangása és botrányai után emelkedő pályára állítsam.