100 ezer forintra büntették a zuglói fideszes polgármester-jelöltet, mert udvaravató ünnepségen kampányolt

Eltiltották a további jogsértéstől.

A Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Borbély Ádám megsértette a választási szabályokat, amikor május 28-án megjelent a helyi Jókai Mór Általános Iskolában és részt vett az „udvaravató ünnepségen”, szúrta ki a XIV. kerületi Helyi Választási Bizottság döntését a kerületi honlapon a hvg.hu.

Ezért 100 ezer forint bírságot róttak ki rá és eltiltották a további jogsértéstől.

Az ünnepség az iskolán belül zajlott, tanítási időben és ebben iskolások is szerepeltek. Az egyikük gondviselője fordult a Helyi Választási Bizottsághoz, szerinte nem is tudtak arról előzetesen, hogy a kampányidőszakban ezen a fideszes kerületi polgármester-jelölt is részt fog venni.

A kormánypárti politikus Facebook-oldalára fotókat is töltött fel arról, hogy részt vett az iskolai rendezvényen. A bejelentő szerint a május 28-i esemény körülményeiből egyértelmű, hogy ha csak az udvar felújítás lett volna a kampánytéma, akkor Borbély ezt fotózta volna, és kizárólag tanítási időn kívül, de a megjelenése az ünnepségen láthatóan tervezett, sőt az sem kizárható, hogy direkt a kérésére szerezték így.

A választási bizottság neki adott igazat, azt is megállapították, hogy a zuglói jelölt közösségi oldalán látható fotókon ráadásul „nagyszámú” gyerek volt látható.

Mivel Borbély jelenleg is a zuglói képviselő testület tagja, és indul a választáson, egyértelműen hivatalos minőségben lépett fel a választási szerv szerint, és ezzel jogtalanul előnyt akart szerezni a többi jelölthöz képest – olvasható a döntésben.

Frissítünk!

Az átadási ünnepségen a három szülői engedéllyel rendelkező fellépőt leszámítva kiskorúak nem vettek részt – reagált lapunknak a büntetés hírére a fideszes polgármesterjelölt. Borbély Ádám közölte: „A szalagvágást követően egy másik helyszínen egy osztály sportbemutatót tartott, amelyet átsétálva valóban megtekintettünk. A két program időben és térben is különvált egymástól, ezért a bejelentő politikai indíttatásból hazudik, amit bármely más résztvevő meg tud erősíteni. Az első eseményen még el is hangzott, hogy nem készülhet gyermekekről felvétel, így még elhomályosítva sem rajtunk ki ilyen fotót.” A döntés ellen fellebbeznek.