A következő x – Pető Péter: Elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép? 

Csak Szentkirályi Alexandra visszalépése nyithatna ki új politikai téteket Budapesten, ám a Fidesznél sokkal több érv szól ez ellen, mint mellette. Mi Karácsony érdeke? Mi Vitézyék érdeke és stratégiája? Milyen pozícióban van a Fidesz? Minderről írunk A következő x című választási hírlevelünkben, amelyet a 24.hu regisztrált olvasói kapnak meg minden csütörtökön. A publikálás után egy nappal itt, az újságban is elérhetővé tesszük a szöveget, ám csak regisztrációval olvasható végig.

Magyar Péter-nyilatkozat, LMP által rendelt, Medián által készített közvélemény-kutatás, Szentkirályi-mondás a hírlapi kacsákról: miért pörgött fel ezen a héten a főpolgármesteri poszt körüli visszalépés-kiabálás?

Mi a versenyen indulók alapvető célja?

Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid egyaránt azért indul a választáson, mert mindegyikük Budapest főpolgármestere szeretne lenni.

Melyiküknek van erre reális esélye bő egy héttel a választás előtt?

Minden jelenlegi tudásunkból, ismert kutatásból – ideértve az LMP által rendelt Medián-mérést is –, az következik: ha a most ismert hármas versenyben futnak neki a jelöltek a jövő vasárnapnak, Karácsony Gergely utcahossznyi fölénnyel újráz, s nyer mandátumot újabb öt évre a város irányítására.

Mi következik abból, ha egyirányú utcának látszik most a választás?

Azok a szereplők, akik a jelenlegi versenyben – aktuális tudásuk szerint – nem tudnak nyerni, kísérletet tehetnek a helyzet megváltoztatására, új konstrukció létrehozására. A szituáció átformálásának próbája lehet akár egy vita is: Karácsony és Vitézy pénteken megmérkőzik a Partizán kamerái és közönség előtt, ez lehetőség a kihívónak, hogy szűkítse az ollót, biztosan a Fidesz elé kerüljön, és így tovább. Ám nehezen elképzelhető, hogy a disputa földcsuszamlást okozzon.

A földcsuszamlás – tehát a jelenlegi képlet totális változása – elméletileg akkor elképzelhető, ha valamelyik jelölt visszalép. Karácsony Gergely esetében ez nyilván elképzelhetetlen. Vitézy kampányát látva az ő elköszönése is elképzelhetetlen.

Arról nem szólva, hogy egyetlen olyan eset van, amely radikálisan rendezhetné át az esélyeket: ha Szentkirályi Alexandra lépne vissza. Nem véletlenül erről jönnek létre teóriák a nyilvánosságban.

Miért csak ez változtatna nagyot a képen?

Nézzük előbb, hogy mik nem okoznának földindulást. Ha nincs Karácsony, Vitézy magabiztosan nyer, ha nincs Vitézy, Karácsony két utcahosszal nyer.

Ha viszont Szentkirályi lép vissza, akkor más a helyzet.

Jelenlegi tudásunk szerint Karácsony szűken ugyan, sőt a Medián kutatása szerint mindössze egy százalékkal, de nyerne. Egészen biztosan ez a verzió hozná a legszorosabb meccset. Minthogy a Karácsony alkalmatlanságáról a legsúlyosabb hobbisták igényeinél is gyakrabban értesülő Fidesz-szavazók minden bizonnyal hatalmas többséggel sorolnának át a Fidesz-kormány korábbi államtitkára mögé, ha a kormánypárt ezt tartaná helyesnek.

De mi lenne ebben a Fidesz haszna?

Közvetlenül az, hogy kinyitná Karácsony vereségének esélyét. Vitézy esetleges győzelme hatalmas csapást jelentene a régi baloldali, liberális establishmentnek, ahogyan ismét újrarajzolhatóvá tenné a baloldali, liberális városképet is. Ez végső csapás lenne az úgynevezett régi baloldalnak, Gyurcsány Ferenctől egészen az idei kampányban mémmé váló Draskovics Tiborig.

Ha így nyerhet a Fidesz, miért nem húzza már vissza Szentkirályit?

Ugyanakkor nagyon sok egyéb más dimenzióval kell számolnia a Fidesznek. És ezek mindegyike nagyon erős ellenérv.

Például Vitézy. Noha a jelölt karrierjének számos eleme a rendszerhez kötődik, ahogyan családi múltja, tradíciói is, ám nem kérdés, hogy olyasfajta autonóm szereplő, akit nem kedvel a NER, pláne, ha a legnagyobb Magyarországon elérhető közvetlen demokratikus legitimációt kapja meg. De ettől függetlenül is, nem kérdés, hogy bizonyos elvi kérdésekben Vitézy hajlíthatatlan. Nemigen tudná például a Fidesz megmagyarázni a programját azoknak az autósoknak, akiknek kampányol. Ugyanakkor ezen még túl lehet lépni, hiszen a Fidesz értelemszerűen gondolhatná tárgyalhatóbbnak saját exállamtitkárát, mint az ellenzék emblematikus alakját.

Csakhogy van egy súlyos pártpolitikai akadály. A Fidesz a mérések alapján szörnyű állapotban van Budapesten. Szentkirályi Alexandra várható eredményéhez hasonlóan lesújtót emberemlékezet óta nem produkált fideszes vagy a párt által támogatott jelölt.

Mármost, ezt a bukást csak súlyosbíthatják a jelölt visszavonásával. Két okból. Az egyik a fideszesek demobilizációja: ha leszedik a budapesti választásra szánt fideszes arcot, lehetnek, akik otthon maradnak, így lesz rosszabb a Fidesz helyzete. Másrészt, ha Vitézyre terelik a szavazóikat a főpolgármester-választáson, akkor könnyen elképzelhető, hogy sokan lesznek, akik a másik olyan szavazólapon is a jelölt mögé állnak, ahol a nevét látják. Márpedig ez a listán további veszteségeket okozhatna a Fidesznek. És ez a mostani kiszámíthatatlan helyzetben ráadásul extra tétje lehet minden egyes közgyűlési mandátumnak, hiszen sejteni sem lehet, hogyan alakulhatnak a viszonyok, akár egyetlen mandátumon is múlhat ki, hogyan, kivel tud többséget létrehozni. (Ezek nyilván nem mérhető következmények, ráadásul történelmi tapasztalat sem segít senkinek, mivel először rendezik egyszerre az önkormányzati és EP-választást. Ám ha lenne példázat ilyen esetre, az sem igen lenne használható, mivel ilyen bonyolult pártversenyképlet talán még nem fordult elő.)

Ráadásul futnák a kiszámíthatatlan választói magatartás összes kockázatát: számos szavazó lehet, aki akkor nem adja voksát Vitézynek, ha csak közvetetten is, de Fidesz-támogatás van mögötte, tehát meglehet, végül azzal sem érnek még a kívánt eredmény közelébe sem, ha visszalépnek. (A Medián szerint ugyanakkor így nagyon szoros lenne a meccs.)

Ennél is nagyobb talán a stratégiai dilemma. Valóban jól járna-e a Fidesz egy kiszámíthatatlanabb politikai képlettel?

Jelenleg rettenetesen érzékeny a politikai tér, nagy tétek vannak fent, s a Fidesznek inkább ki kellene iktatnia minden kockázatot.

Karácsony Gergelyről tudják, hol van, ki ő, s rengeteget költöttek az amortizálására. Ráadásul mögötte Gyurcsány Ferenc, a kedvenc ellenfelük van, ha tehetnék, az örökkévalóságig vele hadakoznának. Ebben a konstrukcióban ki tudják számítani a politikai lépéseket, a választói reakciókat, ismerik a szükséges politikai eszközöket. Nem szólva arról, hogy a nagyvilágban is egyértelműen rendszerellenzékinek tudott főpolgármester győzelme újabb demokratikus rendszerlegitimációs eszköz: újra kiálthatják, íme a demokrácia, legyőzhető választáson a Fidesz, hol lehetne ilyet látni autokráciában. (Egyébként sok helyen, még Erdogan Törökországában sem ők szokták már adni a főpolgármestert.)

És hát Vitézy Dávid karaktere azért könnyen elbeszélhető Magyar Péter-párhuzamként: a rendszerben töltött be posztokat, de sohasem volt politikus. Ha a Tisza nagy áttörést produkálna, azért alighanem könnyebben találná a hangot Vitézyvel, mint azzal a Karácsonnyal, aki mögött a tiszás jellemzés szerint a kék Fidesz áll.

Mindezek alapján leginkább tizenkilencre lapot húzásnak tűnne nekem, ha a Fidesz levenné a pályáról Szentkirályit.

Akkor meg nem mindegy, miről beszélnek ebben az ügyben?

Ugyanakkor egészen addig, amíg a nyilvánosságban a szereplők fenntartják ezt a dilemmát, ráadásul olyan, a figyelmet elképesztő mértékben uraló, a DK-tól beláthatatlan távolságra lévő szereplő is színen van, mint Magyar Péter, sokat lehet nyernie Karácsonynak.

A főpolgármester korábban világossá tette, hogy kvázi két fideszes jelölt áll vele szemben, sőt azt is, biztos abban, hogy Vitézy Dávid a Karmelita jóváhagyása nélkül nem indulna. A visszalépés lehetőségének elképzelése, illetve ennek mérése minden nap erősíti a narratíváját. Ő be akarja tolni a Fideszhez Vitézyt, mert abban biztosak lehetünk: sokkal több ellenzéki választó van Budapesten, mint fideszes. Azaz, ha csak ő maradna ellenzéki jelöltként, akkor a legsimább a meccs.

Ebből következik, hogy Vitézynek csak árthat e verzió nyilvánossága. Ám ez sem igaz, merthogy jelenleg a Medián szerint is csak harmadik Vitézy. Márpedig, ha végül leghátul lesz a listán, az súlyosabb vereség, mint ami miatt beszállt a versenybe. Éppen ezért, ha elképzelhetetlen Szentkirályi visszalépése, akkor Vitézy stratégiája lehet annak erőltetése, hogy a fideszes visszalépés reális lehetőség lenne Karácsony legyőzésére. Ezzel ugyanis megépítik az egyetlen lehetséges kihívó karakterét. Erre égetően szükségük lenne ahhoz, hogy a Fidesz elé kerüljenek. Ami a Karácsonnyal szembeni sima vereség esetén is sikerként beszélhető el.

Már csak azért is érdemes nézni a pénteki Partizán-vitát, hogy meglássuk, milyen pozíciót vesznek fel a jelöltek. (Vitézy például agresszív vagy beszélgetős lesz, megpróbálja-e kibillenteni Karácsonyt, vagy inkább a kampányban felrajzolt szakértői imázst akarja érvényesíteni? Melyik attitűd hozhat nekik többet?)

De mi az egészben a legnagyobb újdonság?

Ami különleges fejlemény: a Fidesz jelenleg egyetlen módon lehet képes karakteresen beleszólni abba a versenybe, amely a magyar politikai rendszer legnagyobb, közvetlenül választott tisztségéért zajlik: úgy, hogy nem indul. Fél évtizede ikszes meccset vesztett, most a második helyért konkurál egy civil szervezet és egy minipárt támogatta jelölttel, miközben a főpolgármestert távolról látja csak.

Ez radikális fejlemény.