Mint a sír, úgy hallgat a közmédia Magyar Péter vitaötletéről

Erősen kétséges, megvalósul-e az áhított EP-választási vita a legnagyobb pártok listavezetőivel. Összeszedtük, mit lehet tudni erről.

A Kossuth téri tüntetése után, április 7-én hívta ki Magyar Péter hármas vitára Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. Az hamar eldőlt, hogy a vita ezekkel a szereplőkkel, azaz a jelenlegi és a korábbi miniszterelnökkel nem valósul meg, miután a DK a listavezetőjét, Dobrev Klárát delegálta, míg a kormánypártból – hasonló logikát alkalmazva – Deutsch Tamás jelezte, hogy kész vitázni az EP-listavezetőkkel. Magyar elfogadta, hogy ezekkel a politikusokkal álljon ki, azt azonban kikötötte, hogy a közmédiában szeretné megtenni. Abban a közmédiában, ahol 16 éve volt legutóbb komoly vita politikusok közt: akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként vitázott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével.

Szűk egy hónappal az EP-választás előtt a 24.hu azt próbálta meg kideríteni, hogy lesz-e vita a felek közt, és az tényleg a közmédiában valósul-e meg.

A héten több kérdést küldtünk a közmédiának arról érdeklődve, tervezik-e a pártok EP-listavezetőinek vitáját megrendezni. A felvetés kézenfekvő: olyan, milliókat érintő közügyekről ismerhetné meg a szélesebb nyilvánosság a pártok véleményét, melyek alapján mindenki megalapozottabb döntést hozhatna a szavazatáról június 9-én. Ráadásul a korábbi évekkel ellentétben most a fideszes listavezető is jelezte, hogy nyitott a vitára. Deutsch Tamás azt írta, „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni. Diktafonnal és nadrágszíjjal is lehet jönni”.

Bár Deutsch hajlandó vitázni, ahogy Magyar és Dobrev is, sőt rajtuk kívül a többi ellenzéki listavezető is, mégsem biztos, hogy lesz-e teljeskörű EP-vita – és főképp nem a közmédiában, amely több megkeresésünkre sem reagált, pedig kértük tőlük, írják meg azt is, ha nem akarnak vitát szervezni.

A köztévé ugyanakkor kulcshelyszínnek tűnik, mivel Magyar csak itt hajlandó vitázni, legalábbis első alkalommal. A Tisza Párt vezetője ezt írta a 24.hu -nak:

Bárhol hajlandó vagyok vitázni, miután a közmédia eleget tesz a jogszabályi tájékoztatási kötelezettségének, és megrendezi a listavezetői vitát. Abban viszont nem leszek partner, hogy egy külön ellenzéki vitát rendezzenek egy olyan médiumon, ami nem jut el minden magyar emberhez.

Ezzel feltehetően a Partizán május 17-ei, a Kongresszusi Központba szervezett vitájára utalt, melynek a 24.hu a kiemelt médiapartnere, s ahol a hat meghívott közül Dobrev Klára, Donáth Anna Momentum-elnök, a Kétfarkú Kutya Párt listáját vezető Le Marietta és Toroczkai László, a Mi Hazánk első embere jelezte részvételét a szerkesztőség felé, Deutsch viszont leszögezte, ezen a fórumon nem hajlandó vitázni. Amint megtudtuk – a fenti válaszával egyezően –, Magyar Péter egyelőre nem jelezte részvételi szándékát a Partizán stábja felé.

Magyar ugyanakkor országjárása miskolci állomásán bejelentette, hogyha tíz napon belül nem kapnak választ a köztelevízió vezetőitől, hogy melyik nap mehetnek be egy élő vitára, akkor ott lesznek a közmédia épületénél mindaddig, amíg ez meg nem valósul, vagy be nem olvashatják a követeléseiket.

Szajki bálint / 24.hu – Deutsch Tamás

Az elmúlt napokban

Ennél a pontnál tehát azt lehet mondani, hogy azontúl, hogy a felek elvileg vitáznának egymással, semmi sem biztos. A közmédia nem mutat nyitottságot arra, hogy a vitát rendezzen, arról pedig szintén csak találgatni lehet, hogy Magyar végül elmegy-e máshova is, ha közmédia tényleg nem rendez vitát. Ahogy arról sem tudunk semmit, hogy Deutsch Tamás számára melyik helyszín felelne meg.