Orbán: Mi vagyunk a tüske a köröm alatt

Rabok legyünk vagy szabadok?

Rabok legyünk vagy szabadok? Rabság vagy szabadság? – először erre kell válaszolni Orbán szerint. Mert láncból lehet kard, kardból lehet lánc, de egyszerre nem lehet valami lánc és kard is.

Európa Orbán szerint ma a magyar élettől idegen dolgokat akar ránk erőltetni: migránsok betelepítését, gyerekek átnevelését, háborút, de mi nem engedünk nekik. Úgy folytatja: Brüsszel nem az első birodalom, ami szemet vetett Magyarországra, mert bennünket meghódolásra kényszeríteni kétszeres siker, ezzel lehet elvenni a többi mozgólódó rebellis kedvét is.

Ám az elmúlt ötszáz évben minden birodalom belátta előbb vagy utóbb, hogy elnyomással, zsarolással, erőszakkal, Bach-huszárokkal, pufajkásokkal nem megy velünk semmire, „elfogyott a félhold, elkopott a kétfejű sas karma, és elvásott a vörös csillag is”. Mi vagyunk a homok a gépezetben, a tüske a köröm alatt,  a bot a küllők között, mi vagyunk, akikbe beletörik a bicska, az a Dávid, akit jobb, ha elkerül Góliát – fogalmaz a miniszterelnök, aki szerint történelmi tapasztalat, hogy mindenki azzal jár jól, ha békén hagy bennünket.