„Nem túl jó a forint helyzete”, az árfolyam egy gyengébb szinten stabilizálódhat

Az Erste elemzője szerint úgy tűnik, hogy nem sült el túl jól az MNB múlt heti lépése.

Amíg hétfő reggel még 393,4 forintot kellett adni egy euróért, addig kedd délelőtt 396,1-et – írta a Hvg.hu, amely Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét kérdezte a magyar fizetőeszköz kilátásairól.

„Most azt látjuk, hogy

nem túl jó a forint helyzete, úgy tűnik, hogy nem sült el túl jól az MNB múlt heti lépése,

amikor az eddigi havi 75 bázispontos kamatvágási ütemről 100 bázispontra gyorsított

– mondta az elemző, aki szerint a piac a következő hónapokra is intenzív kamatcsökkentéseket árazott be, ami szintén gyengíthette a forintot. Nyeste Orsolya kifejtette, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a jegybank is hangsúlyozta, hogy átmeneti gyorsításról van szó, és 2024 közepén pont ott lesz az alapkamat, ahol eddig is kommunikálták, 6-7 százalékos szinten.

Éppen ezért Nyeste szerint nem kizárt, hogy a forint árfolyama a mostani, gyengébb szinten fog stabilizálódni a közeljövőben. Az elemző jelentős forintesésre nem lát esélyt, mivel a kamatszint most is magas, mind a nominális, mind a reálkamatot nézve. Az pedig, hogy a későbbiekben merre fog mozdulni a forint, nagyban függ a külkereskedelmi mérlegtől: decemberben meglepetésre hiányt regisztrálhatott a Központi Statisztikai Hivatal, a következő hónapokban pedig tisztulhat a kép, hogy ez csak egy egyszeri hatás volt-e, vagy tartós tendenciáról beszélünk.