Szijjártó Pétert – szokás szerint – fogadta a pedofil papokat mentő bíboros

Államtikára írta ezt.

Egy pedofilbotrányt pénzzel elsimító bíborossal találkozott Szijjártó Péter New Yorkban, miközben idehaza éppen azért robbant ki botrány, mert kiderült, Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatójának a pedofilügyét tussolta el.

Miért gondolta fontosnak, hogy hivatalos útján – melyet az adófizetők állnak, akik nem megosztottak pedofília ügyben, hanem visszataszítónak tartják azt – találkozzon egy amerikai egyházi pedofilbotrány egyik szereplőjével?

Erről Vadai Ágnes kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert, idézve a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóból, amely alapján régi ismerősként, tegeződve üdvözölte Timothy Dolan, aki grappával, sörrel, kávéval kínálta vendégét, aki egy órával lepte meg a bíborost.

Arra az MFor hívta fel a figyelmet, hogy a bíborosról 2012-ben derült ki, hogy Milwaukee-ben 20 ezer dolláros lelépési pénzt hagyott jóvá azoknak a papoknak, akik pedofilügyek miatt kényszerültek távozni. Az egyházmegye akkor azt állította, ezzel gyorsították fel a pedofília gyanújába keveredett papok távozását. Miután Timothy Dolant áthelyezték, New Yorkba, a Milwaukee-i egyházmegye csődöt jelentett, 570 áldozat állt ki a nyilvánosság elé.

Szijjártó Péter találkozójára Magyar Levente államtitkár azt a rövid magyarázatot adta, hogy

a New York-i főegyházmegye érseke – szokás szerint – az ENSZ-közgyűlés margóján fogadta a magyar külügyminisztert.

A megbeszélés fő témáit a keresztény közösségek védelme, a közel-keleti helyzet, valamint az Ukrajnában zajló háború adták, tette hozzá.