Az MSZP nem érti, hogy a független ÁSZ, hogy kérhetett állásfoglalást egy fideszes minisztertől

Tóth Bertalan arról kérdezett, hogy jött ki, hogy az ellenzéki pártok fejenként 87 milliós büntetést kaptak .

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan az Állami Számvevőszék elnökéhez fordult, hogy szerinte betartotta-e a szervezet a függetlenségre vonatkozó követelményeket, amikor egy fideszes politikus által vezetett minisztérium állásfoglalása alapján osztotta ki az ellenzéki pártokra a büntetéseket.

Az ÁSZ kedden jelentette be a 2022-es országgyűlési választások előtti külföldi támogatások ügyére hivatkozva, hogy 261 millió forintos büntetést szabott ki az ellenzéki pártokra. Az ÁSZ részjelentéséből derült ki az is, hogy a pártokra egyenlő részekben rótták ki a fizetési kötelezettséget. Így minden pártra 43,5 millió forint jut, azaz valójában 87 millió forint, mert ilyen esetekben az ÁSZ a büntetéssel megegyező összeget is visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, a tényleges büntetés tehát a 261 millió duplája: összesen 520 millió forint.

A büntetés elosztását az ÁSZ azzal indokolta, hogy a döntésénél figyelembe vette pártok észrevételei mellett az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is.

Tóth Bertalan szerint az Állami Számvevőszékről az Alaptörvényben és az ÁSZ-törvényben az áll, hogy az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, és az ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független.

Az MSZP-s politikus azt írta:

Ezek után azt kérdezte Windisch Lászlótól, az Állami Számvevőszék elnökétől, hogy milyen jogszabályhely alapján kért állásfoglalást a kormány tagjától? Mi volt az állásfoglalás jogalapja?

Tóth ezzel egy időben Tuzson Bence igazságügyi miniszternek is küldött kérdéseket a júniusi EU-s és önkormányzati választás előtt kiosztott büntetésről. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy a fideszes miniszter valóban adott állásfoglalást a témában, és ha igen, akkor mi volt annak a tartalma.

Kapcsolódó
Sokkal nagyobb bajban van az ellenzék, mint azt a friss ÁSZ-büntetés sejteti: milliárdos bírság van kilátásban
Az ÁSZ-elnök ma arról beszélt, hogy van egy közel 1,5 milliárdos tétel, amely jó eséllyel tiltott kampánytámogatásnak minősülhet még. Windisch László elmondta: vizsgálták a Megafon érintettségét és a Fidesszel való kapcsolatát is.