Varga Judit munkájára a jövőben is számítanak a Közép-európai Akadémiánál

Varga Judit mentori feladatokat végez és előadásokat tart az akadémiánál.

Országgyűlési képviselőként, az európai ügyek parlamenti bizottságának elnökeként havi bruttó 2,6 millió forintot keresett Varga Judit azután, hogy tavaly júniusban távozott az Igazságügyi Minisztérium éléről. A közélettől való visszavonulását követően ezektől a bevételektől elesik, de egy helyről származik rendszeres jövedelme, írja a Telex.

A lap cikke szerint Varga  havonta több mint 1 millió forintot kap a Közép-európai Akadémiától „tudományos-kutatási és oktatói tevékenység” címén. A pontos összeget nem tudni, a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben ugyanis csak jövedelmi sávokat kell bejelölniük a képviselőknek. Varga a havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti sávot ikszelte be a Közép-európai Akadémiánál.

A lap megkeresésére a CEA közölte, Varga Judit mentori feladatokat végez és előadásokat tart az akadémiánál, melynek célja, hogy az európai uniós jog területén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatai közvetítésével elősegítse az akadémia tudományos-kutatói tevékenységét, továbbá a Junior Programban részt vevők szakmai mentorálását.

Közölték:

a CEA a jövőben is számít Varga Judit munkájára. Arra vonatkozóan azonban nem tudunk érdemben nyilatkozni, hogy neki milyen jövőbeni tervei vannak az akadémiában eddig végzett tevékenységével összefüggésben.

A Telex kereste Vargát a jövőbeni terveiről, de nem reagált.

A Közép-európai Akadémiát (Central European Academy, CEA) 2022-ben alapították a Miskolci Egyetem önálló költségvetéssel rendelkező szervezeti egységeként. Az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke abban az időben Varga Judit volt. Több más kormánytaggal együtt tavaly februárban távozott a kuratórium éléről, miután az Európai Bizottság kizárta az uniós támogatásokból (Erasmus-program, Horizont Europa) a vagyonkezelő alapítványi formában működő felsőoktatási intézményeket. A brüsszeli testület többek között azt kifogásolta, hogy kormánytagok, politikusok ülnek az egyetemi alapítványok kuratóriumában.