Eltüntették a cikket, amelyben együtt szerepelt Orbán öccse, Böjte Csaba és a kegyelmet kapott K. Endre

A gyermekvédelmi főigazgatóság honlapján vasárnap még elérhető volt.

Már nem elérhető a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) oldalán az a 2016-ban készült cikk, amelyben együtt említették Orbán Viktor miniszterelnök öccsét, Orbán GyőzőtBöjte Csaba ferences rendi szerzetest, illetve a pedofília miatt elítélt bicskei gyermekotthon igazgatóját és helyettesét, a kényszerítés miatt elmarasztalt K. Endrét, akinek kegyelmi ügyébe belebukott Novák Katalin államfő és Varga Judit, a kegyelmi döntést ellenjegyző igazságügy-miniszter.

A „Ha a földhöz vágnak, újra fel kell állni” – Hódít a birkózás a gyermekotthonokban című írás 2016 februárjában került fel a Belügyminisztérium felügyelete alatt működő gyermekvédelmi főigazgatóság honlapjára. A cikkben a bicskei gyermekotthonban bevezetett birkózóedzésekről készült beszámoló, amelyben megszólalt a később elítélt igazgató és helyettese is. Továbbá Böjte Csaba és Orbán Győző közreműködését is méltatták a gyermekotthonokban megjelenő sportlehetőségek okán. A cikkben a többi közt az állt:

A Kárpát-medencéből főleg Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből jönnek hozzánk gyerekek Böjte Csaba segítségével. Orbán Győzővel, a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökével és veterán Európa-bajnoki címet szerző birkózóval együtt hoztuk létre az egyesületet, és az országban már számos helyen szerepelünk.

A Wayback Machine adatai szerint – amivel a törölt URL-ek korábbi állapota visszanézhető – a cikk még vasárnap is elérhető volt az állami szervezet honlapján. Azonban – hívta föl a figyelmet olvasónk – hétfőre már eltűnt, és helyette immár hibaüzenet olvasható.

A bicskei gyermekotthonról, valamint annak elítélt igazgatójáról és helyetteséről készült beszámoló Novák Katalin államfő lemondása kapcsán válhatott kínossá. Kiderült ugyanis, hogy a köztásasági elnök a tavalyi pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, az említett K. Endrének, akinek nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele.

Az ügyben – amelyről a Média1 is írt – kerestük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot kérdéseinkkel.

Frissítünk!

Kedden reagált megkeresésünkre a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Közölték, a szervezet 2023. szeptember 28-án arculatváltásba kezdett. Ennek részeként folyamatosan végzi honlapja tartalmának felülvizsgálatát, aktualizálását, az öt évnél korábban közzétett megjelenések archiválását. „Válaszadásunkig 791 közzétételt archiváltunk – többek között az Ön által kérdezett írást” – tetták hozzá.

Kapcsolódó
Súlyos áldozatokra kényszerült a Fidesz – biztonsági játékos lehet Novák Katalin utódja
Idősebb, tiszteletre méltó szakmai életúttal rendelkező államfőt, egy biztonsági játékost jelölhet kormányzati forrásaink szerint Orbán Viktor. Trócsányi Lászlót az esélyesek között emlegetik.