Csendben lenulláztak egy 30 milliárdos állami programot, a pénz egy magántőkealapban landolt

Január elején számoltunk be egy balatoni telekügyletről, amelynek eredményeként az egykori zánkai MÁV-üdülő két – tulajdonosait rejtegető – magántőkealap érdekeltségébe került. A titkos pénzalapok egyike mögött Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének köre bukkant föl, a másik a miniszter felügyelte MFB Csoport által 32 milliárd forint közpénzzel kitömött magántőkealap. Az utóbbiról kiderült, hogy létrehozásával az állam lenullázott egy hosszú távra tervezett stratégiai programot, amely hazai vállalatok számára biztosított volna támogatást. Az MFB Csoport saját szakemberei helyett egy magáncégre bízta a pénzalapba tett 32 milliárd forint közpénz kezelését. Az üzletvitel autonóm módon, belső szabályzatok alapján megy, ami nem nyilvános.

Néhány évvel a megalapításuk után a süllyesztőben végezték az állam által – eredetileg hosszú távra – életre hívott városi tőkealapok, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) megsegítésére, támogatására hoztak létre 2019-ben és 2020-ban – tudta meg a 24.hu.

Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. hat megyeszékhelyen – Debrecenben, Székesfehérváron, Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és Pécsen – indította el az alapokat, 3–10 milliárd forintos keretösszeggel. Továbbá megalapították a Vidékfejlesztési Tőkealapot, amely agrárvállalkozások számára kínált pénzügyi segítséget.

Az állami forrású városi alapok összesen 29 milliárd forint keretösszeggel indultak, és a polgármesterek és országgyűlési képviselők egymás után jelentették be a támogatás hírét a városukban. Kósa Lajos lelkesedése volt a legnagyobb, a fideszes politikus 2019-ben Debrecenben azt is beharangozta, hogy kezdeményezik a tőkealapok rendszerének kiterjesztését a megyei jogú városokra. A városi tőkealapok kezelését végző Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. akkori vezérigazgatója, Benke Ákos szintén arról beszélt, hogy további városokban indulhat el a program. Erre azonban nem került sor, sőt – mint utóbb kiderült – a létrejött városi alapoknak sem sikerült széles körben támogatni a helyi vállalkozásokat.

Állami forrás kisebbségi tulajdonjogokért

„A Focus Ventures egyértelműen pénzügyi befektetőként érkezik, a tulajdonosi szerkezetben szigorúan csak kisebbségi jogokat kérünk, nem szólunk bele az üzleti döntésekbe” – erről a Világgazdaságnak beszélt Benke Ákos. A városi alapkezelőkkel kapcsolatban elárulta azt is, hogy a befektetés előtt a megkötött szerződésben rendelkeznek arról, hogy előre rögzített feltételek és időtáv mellett kiszállnak a befektetésből. „Állami tulajdonú kockázati befektető társaságként a hozam-maximalizálásban sem vagyunk érdekeltek” – mondta. Kiderült az is, hogy az alapokat hosszú távra tervezték: jellemzően 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal, míg az átlagos befektetési méret a tervek szerint 100 és 500 millió forint között volt. A szabályok szerint az alapból bármely iparági szektorból, kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjei voltak finanszírozhatók.

Lenullázták a programot

Bár a programot korábban nagy hírverés övezte, arról nem jelentek meg híradások, hogy a 12 éves futamidővel tervezett városi tőkealapokat nagyjából három év működés után megszüntették.

Mind ez úgy derült ki, hogy a 24.hu január elején beszámolt egy szövevényes balatoni telekügyletről, amelynek eredményeként az egykori zánkai MÁV-üdülő két – tulajdonosait rejtegető – magántőkealap érdekeltségébe került. A pénzalapok egyike mögött Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter testvérének köre bukkant föl. A másik pedig a miniszter felügyelte MFB Csoport által 32 milliárd forint közpénzzel kitömött magántőkealap.

Az utóbbi, vagyis a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap úgy jött létre, hogy a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták.

A történtekről mindössze az alap kezelője adott ki közleményt.

Mivel a városi tőkealapokat az MFB Invest hozta létre, megkerestük az állami társaságot a történtek részleteiről érdeklődve, kiváltképp arról, miért volt szükséges az alapok összevonása, így a program megszüntetése. Az MFB Invest erre nem adott érdemi választ. Közölték, hogy az alapok összevonása tekintetében feltett kérdéseink „nem közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat megismerésére irányulnak.” Azt viszont elárulták, hogy a magántőkealapba 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el, és a tőkealap által kibocsátott befektetési jegyek, ideiglenes befektetési jegyek kizárólagos tulajdonosa az MFB Invest Zrt.

Figyelemre méltó körülmény, hogy a 32 milliárdból feltőkésített magántőkealapot nem az MFB saját alapkezelője vagy valamely más állami társaság kezeli, hanem egy magáncégre bízták a feladatot: a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-re.

Ezt a társaságot – mint megírtuk – Juhász Sándor vezeti, aki több olyan cégben tisztségviselő volt korábban, mely Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségében áll vagy állt. A cégben igazgatósági tag Petti Csaba, a korábban bissau-guineai lakcímmel is rendelkező üzletemberről a Válasz Online írta meg, hogy üzletileg több ponton összeér a Bánki Erik fideszes képviselő köreihez sorolt Hungast közétkeztetővel. Pettié az Innova-X Befektetési Alapkezelő Zrt., amely az Innova-1 Járműipari Magántőkealapot irányítja, ami mellett az állami Eximbank 10 milliárd forinttal köteleződött el. Továbbá az igazgatóság tagja Tamási László, aki a kormányfő barátjaként ismert Garancsi István érdekeltségében álló cégeket vezet.

Marjai János / 24.hu – Garancsi István a Parlamentben.

Ez a menedzsment határozza meg a jövőben 32 milliárd forint állami pénz sorsát. Azonban az, hogy ez konkrétan miként történik majd, a jelek szerint nem nyilvános. Az MFB Invest szűkszavúan azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy „befektetési és portfóliómenedzsmenttel kapcsolatos döntéseiket autonóm módon, előre meghatározott befektetési politika és belső szabályzatok alapján, a hozam és a kockázatok professzionális mérlegelését követően hozzák meg.”

Sok jelentkező, kevés támogatott

Miközben a városi tőkealapok indulása és a támogatások várható kiosztása nagy figyelmet kapott az érintett városokban, az alapok megszüntetését nem verték nagy dobra. Arról sem jelentek meg cikkek a helyi újságokban, hogy

a hat városból négyben – Kaposváron, Veszprémben, Nyíregyházán és Pécsen – egyetlen vállalkozást sem támogattak a városi tőkealapok.

Ez a 24.hu közérdekű adatigényléséből derült ki, ahogy az is, hogy csupán Debrecenben és Székesfehérváron osztottak ki támogatást, összesen 1,62 milliárd forint értékben. 46,5 millió és 1 milliárd forint közötti ügyletek megkötésére került sor – írta az állami tulajdonú Focus Ventures Zrt. a megkeresésünkre.

Ennek tükrében érdekes, hogy Pécsen – amely az egyetlen ellenzéki vezetésű megyeszékhely a hat közül – a helyi lap többször cikkezett arról, hogy megtörténhetnek az első szerződéskötések. Sőt, 2022 januárjában a Pécsma arról írt, hogy „a program év elejére elkönyvelhette első sikerét: az első beadott projektet az alapkezelő elfogadta, és továbbította ahhoz a döntéshozó szervezethez, amely a projektinformációk alapján elbírálta a tőkefinanszírozás támogathatóságát.” Ehhez képest az adatigénylésre érkezett válasz szerint

Debrecenben két cégbe történt befektetés a városi tőkealap keretén belül (46,5 millió forint és 228 millió forint értékben). Ugyanakkor a helyi sajtó arról írt, hogy az első támogatott vállalkozás 367 millió forintból fejleszthetett, ami ellentmond a hivatalos tájékoztatásnak.

A Focus Ventures tájékoztatása szerint Székesfehérváron három cégbe fektettek be (47 millió forint, 49 millió forint és 1 milliárd forint értékben). Közérdekű adatigénylésünkre azt nem árulták el, melyik vállalkozásokat támogatták, de annak nyoma van, hogy az összecsukható konténerek technológiáját fejlesztő és gyártó társaság, a székesfehérvári Continest Technologies Zrt. a városi alapból kapott egymilliárdos tőkebefektetést.

Nehezen érthető, hogy miért csupán öt szerződést tudtak kötni az alapok, jelentkező ugyanis akadt bőven. Benke Ákos, a Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. akkori vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában legalábbis azt mondta:

Az első, debreceni 10 milliárdos tőkealap esetében 20 ügyletben már tárgyalási szakaszban járunk, összesen 4,7 milliárd forint értékben. Ezek közül egy szerződés aláírásra is került már, továbbiak pedig a befektetési döntésen túl vannak. Az 5 milliárdos, év elején indult székesfehérvári tőkealap esetében 2 ügylet áll befektetési döntés előtt 550 millió forintos értékben. Összességében már több mint 30 vállalkozással kezdődtek meg a tárgyalások a tervbe vett fejlesztések tőkeoldali finanszírozásáról.

Kovács Tamás / MTI – Benke Ákos

Debrecen weboldalán is arról írtak, hogy a városi tőkealapban eddig további hét vállalkozás kapott pozitív befektetői bizottsági döntést, tíz terv pedig előkészítés alatt áll. A projektek összértéke csaknem 4 milliárd forint. Miközben a teljes alap keretösszege 10 milliárd forint volt, végül alig 300 millió forintnyi üzletet kötöttek meg.

Fideszes polgármester: Semmit sem tudtunk a döntésekről

Ellentmondásos információkat kaptunk a pénzek odaítélésének menetéről is, Székesfehérvár polgármestere például mást állít ezzel kapcsolatban, mint a Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója. Utóbbi azt nyilatkozta, hogy

a döntések meghozatalára befektetési bizottságot hoztak létre a városokkal közösen. Ebbe két tagot delegálnak a városok, a harmadik tagot pedig tulajdonosunk, az MFB Invest. Ez oldhatja azt a kockázati tőkét övező komoly félelmet, hogy a döntés a fővárosban, a fejük felett születik meg. A városalapok megmutatják, hogy mi tényleg partnerként érkezünk, a vállalkozók a más ügyekben már megszokott helyi kapcsolatrendszert tudják használni, így oldódik a bizalmatlanság.

Hasonlót állított a pecsma.hu cikke is, amely szerint Baranya vármegye székhelyén a döntést előkészítő bizottságba az önkormányzat két tagot (Ruzsa Csaba alpolgármestert és Csizmadia Pétert, a Fidesz frakcióvezetőjét), a Focus Ventures Zrt. pedig egy tagot delegált (Rendek Zoltán befektetési igazgatót).

Ehhez képest, amikor a döntés folyamatáról és az önkormányzat által delegált tagokról kérdeztük Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármestert, azt a választ kaptuk, hogy:

Nincs olyan városi tőkealap, amelynél az önkormányzat tagot delegált az alap befektetési döntéseit előkészítő, megtárgyaló és döntéshozó testületbe.

A polgármester azt is hozzátette, hogy az önkormányzat még arról sem rendelkezett információval, hogy az alapkezelő mely vállalkozásokat támogatta.

A pécsi önkormányzat a döntéshozatal folyamatával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az alap befektetéseiről, exitjeiről és a céltársasággal szembeni kötelezettségvállalásról 50 millió forint értékhatárig a Focus Ventures vezérigazgatója dönt a befektetési bizottság ajánlása alapján. Az 50 millió forint értékhatárt elérő vagy az azt meghaladó ügyekben az alapkezelő igazgatósága hozza meg a döntését. Ez a közlés is ellentmond a Focus Ventures állításainak.