Mélyen elítéli a Volánbusz a telefonját száguldás közben görgető sofőrjét

Belső vizsgálat is indult a buszvezető ellen.

Még kedden közölt egy videót az rtl.hu, amelyet egyik olvasójuktól kaptak, és amelyen az látszik, hogy egy Pécsről Budapestre tartó busz sofőrje nagyjából 100 km/órás sebességnél a telefonját nyomkodja: a felvétel alapján valószínűsíthetően egy közösségimédia-oldalt görgetett.

Az esettel kapcsolatban a portál megkereste a Volánbuszt, és a társaság szerdán a következő választ küldte:

Társaságunk mélyen elítéli a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet, az eset kapcsán azonnal belső vizsgálatot indítottunk.

Egyúttal felidézték, hogy a KRESZ vezetés közbeni mobilozást tiltó passzusa „természetesen vonatkozik az autóbusz-vezetőinkre, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használatára is – azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől.”

A cég szerint ezzel a sofőrnek is tisztában kellett volna lennie: „Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának részét képezik a mobiltelefon használatára vonatkozó tudnivalók is. Amennyiben a szabálytalan mobiltelefon-használat bizonyítható, a társaság kollektív szerződésében foglaltak szerint a munkáltató különböző szankciókat alkalmaz, súlyosabb esetben vagy a kötelezettségszegés ismétlődő jellege esetén akár a munkaviszony megszüntetésére is sor kerülhet. A hasonló esetek elkerülése érdekében társaságunk időről időre kommunikációs kampányt folytat munkavállalói körében” – írták az rtl.hu-nak.