Minden dolgot azzal kell lerendezni, akivel bajod van 

Hogyan értékeli annak a veszélyét, hogy Magyarországgal szemben a hetes cikkelyt aktiválják, kérdezte többek között a Financial Times a miniszterelnöktől.

Hogyan értékeli annak a veszélyét, hogy Magyarországgal szemben a hetes cikkelyt aktiválják, kérdezte többek között a Financial Times a miniszterelnöktől. Orbán többek között azt felelte, hogy

nem fenyegeti Magyarországot a hetes cikkely szerinti eljárás, hanem az alatt áll.

Az alapszerződés világosan megmondja, ilyen eljárást miért lehet indítani, akkor, ha folyamatos jogállamisági sérelmi veszély van, ám most mondták ki, hogy ez rendben van hazánkban, vélekedett Orbán, „most kaptunk róla egy papírt”.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban Orbán arról beszélt, hogy az ukránoknak adandó pénzügyi támogatást semmilyen magyar pénzügyi kérdéssel nem akarják összekötni.

Minden dolgot azzal kell lerendezni, akivel bajod van

– szögezte le. Ha vitánk van valakivel, vele rendezzük el, jegyezte meg, az ukránok ügyéről akkor tudunk megállapodni, ha az a javaslat önmagában értelmes, és a legfontosabb, hogy ne kapcsolják össze más költségvetésekkel.

Miután Magyarország azt gondolja, hogy az uniós költségvetés jó, ezért nem kérünk semmit, csak annyit, hogy ami benne van, azt hajtsák végre, folytatta, ha valamit nem akarnak odaadni, akkor azt meg kell vitatni Orbán szerint.

Ha módosítgatni kezdik a költségvetést, akkor a magyar érdek is megjelenik, ennek megfelelően fogunk tárgyalni.

Adrián Zoltán / 24.hu