Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum

A gyógyíthatatlan, ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász szerint az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép.

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum – jelentette be Karsai Dániel és Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese egy hétfői sajtótájékoztatón.

Karsai Dániel a párt közleménye szerint elmondta:

Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép ezzel a két népszavazási kérdéssel. Nagyon köszönöm Bedő Dávidnak a Momentum részéről, hogy segítenek ebben a kérdésben, és azt is köszönöm, hogy értelmes társadalmi párbeszéd van egy ilyen fontos kérdésben.

Bedő Dávid szerint ez a kérdés a politikán felül áll és meg kellene haladni ebben a fontos ügyben a kormány-ellenzék megosztottságot. Hozzátette: „Amennyiben az NVB átengedi a kérdést, a Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy összegyűjtsük a 200 ezer aláírást. Bízunk benne, hogy a kormány hagyni fogja hogy a magyarok döntsenek ebben a kérdésben.”

A népszavazásra benyújtott kérdések így szólnak:

Az ellenzéki pártok képviselői épp a minap kezdeményezték, hogy az Országgyűlés „Az életvégi döntésekről” címmel és témakörben tartson politikai vitát 2024. február 21-én. Az aláírók felidézték, hogy Karsai Dániel alkotmányjogász saját betegségén keresztül szembesítette a nyilvánosságot – benne az Országgyűlést – ezzel a rendkívüli súlyú kérdéssel. Mint írták, a jogalkotók megkerülhetetlen felelőssége és feladata, hogy ne söpörje szőnyeg alá ezt a kérdést.

A gyógyíthatatlan, ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász korábban maga is volt benn a parlamentben, ám a kormánypárt képviselők közül csak Kósa Lajos állt szóba vele. A tervek szerint a Fidesz képviselője kedden találkozik Karsai Dániellel és sorstársaival.