Ciszterci gimnázium tanára: A keresztény értékrend nem a Fidesz-hűség, nem drámaiatlan giccs

Nényei Pál szerint a Magyar Katolikus Egyház manapság nem szégyenlős, „a szépen csillogó pénz mintha elhomályosítaná az Evangélium fényét”.

A Mandiner cikksorozatára reagált a Válaszonline-on a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik tanára. Nényei Pál ezt azért tette, mert a lap – többek között – kifogásolta, hogy az oktatási intézményben beszélgetést szerveztek a „nem keresztény értékrendet valló” Molnár Áronnal.

Nényei – aki eddigi cikkeiben távol tartotta magát „a magyar, aktuális belpolitika mocsarától” – igyekezett közérthetően megfogalmazni, hogy mi az, hogy egyházi, katolikus iskola, és mi az, hogy keresztény értékrend, illetve azt is, hogy ennek a kettőnek van-e köze egymáshoz.

„Amikor a Mandiner számonkéri, hogy egy katolikus iskolában leülünk Molnár Áronnal beszélgetni, aki az iskola értékrendjével ellentétes értékeket vall (ejnye-bejnye, aggódó szülők keresték lapunkat…), abból az derül ki, hogy … biztosan tudja, mi az a «keresztény értékrend». Nemcsak tudja, hanem… nagyon-nagyon-nagyon tudja” – írta az egyházi iskola oktatója, aki ezt az álláspontot farizeusnak tartja.

„Az evangéliumokban elég sok szó esik a farizeusokról, akik pontosan tudják, Jézus kivel ülhet egy asztalhoz és kivel nem; a farizeusok akarják neki előírni, mit szabad és mit nem, kivel szabad, kivel nem, ki a szalonképes, ki nem, azaz beosztják az embertárasaikat jókra és rosszakra” – jegyezte meg Nényei, aki szerint

úgy látszik, mintha a Mandiner az «aggódó szülők» bejelentése nyomán írt cikkével, «Képzeljék, Molnár Áronnal beszélgettek!» kiváltotta volna a farizeus-igazolványt..

Hozzátette: „a keresztény ember épp azért, mert keresztény, azaz krisztusi értékeket vall, igenis leül beszélgetni – minden emberrel”.

– Ha a politikai erőtér úgy alakul, hogy választania kell politikai irányultsága és a hite között, habozás nélkül a hitét választja – olvasható a véleménycikkben, amely szerint a keresztény értékrend

nem a Fidesz-hűség vagy a nemzeti politika, vagy a mindent elfogadó, drámaiatlan giccs.

Ezt követően erős kritikával illetette a Magyar Katolikus Egyházat is. Szerinte a kereszténységgel igazából egyik politikai rendszer vagy ideológia sem tud mit kezdeni. Amikor viszont „egy politikai irányzat túl jóban kezd lenni egy keresztény egyházzal, annak két oka lehet:

Arra gyanakszom, korunkra az utóbbi igaz. Egyházunk annyi kompromisszumot köt, amennyit nem szégyell, és hát (kínos dolog, hogy ezt le kell írnom…)

mostanában egyházunk itt, Magyarországon kevéssé szégyenlős. A szépen csillogó pénz mintha elhomályosítaná az Evangélium fényét.

Nényei szerint Krisztus tanítását az egyházi iskolák sem merik felvállalni. „Összebarkácsolnak maguknak valami rettentő torz «értékrendet», és elkezdik követni – az Evangélium helyett. Ez az oka annak, hogy a katolikus iskolákban is virágzik a farizeizmus” – írta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára.