Hvg.hu: Nincs elég orvos a Szent Imre Kórház szülészetén, már két válságtanácskozást tartottak

A „rendes munkaidőben” még nagyjából meg tudják oldani, hogy legyen elég szakorvos a kórházban, az ügyeletek biztosításához már külsős szakembereket is be kell vonni.

Néhány hét alatt két alkalommal is válságtanácskozást hívtak össze az érintettek az újbudai Szent Imre kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán ugyanis már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – értesült a hvg360 több forrásból. A portál információi szerint bár az osztály dolgozói több alkalommal jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás egyelőre nem született az ügyben, a kiszámíthatatlan helyzet miatt pedig több szakorvos is fontolgatja a felmondást.

A napokban állítólag már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, és több olyan kismama volt, aki először a Szent Imrébe került, majd onnan kellett átszállítani másik intézménybe. A hvg360 kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

A cikk szerint a probléma nem hirtelen keletkezett, az intézményben fokozatosan alakult ki a szakemberhiány. „Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg a Szent Imre Kórházban. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy” – írta az OKFŐ a hvg360-nak. Bár a „rendes munkaidőben” még nagyjából meg tudják oldani, hogy legyen elég szakorvos a kórházban, az ügyeletek biztosításához már külsős szakembereket is be kell vonni a Szent Imrében.

A hvg360-hoz eljutott információk szerint egy megbeszélésen már felmerült olyan megoldás is, hogy a kórház a jelenleginél kevesebb mint feleannyi ügyeletet lásson el, heti négy alkalommal máshova kéne irányítani a kismamákat, például a János-kórházba.