Közmunkára ítélték a debreceni akkumulátorgyárak ellen tüntető momentumos képviselőt

48 órát kapott, miután társaival blokád alá vonta a polgármester irodáját.

48 óra közmunkára ítélték Szabó Bencét, a Momentum debreceni önkormányzati képviselőjét – közölte a politikus a Facebook-oldalán.

Szabó július végén kezdett demonstrációba Papp László irodája előtt azért, hogy a polgármester írjon ki népszavazást az akkumulátorgyárak ügyében.

Július végén néhány társammal blokád alá vettük Papp László irodáját, hogy ráébresszük, itt az ideje végre hallgatnia a debreceniekre és ki kell írnia a népszavazást az akkumulátorgyárakról. A blokádot követően maga a polgármester tett feljelentést ellenem. A nyomozás több mint 3 hónap után most lezárult. A hatalom nem hagyta szó nélkül, hogy kellemetlen helyzetbe hoztam őket. Elítéltek: 48 óra közmunkát kell letöltenem

– írta a politikus, aki szerint így kívánják megfélemlíteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén májusban jelentette be a második debreceni akkumulátorgyár megépítését: itt hozza létre első, egymilliárd eurós európai üzemét a kínai Eve Power. Tavaly derült ki, hogy a piacvezető CATL is itt épít gyárat, melynek összértéke 7,6 milliárd eurót tesz ki. Ez Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása, és egész Európa legnagyobb, folyamatban lévő kínai beruházása is.