109 milliárdos túlköltekezés: az iskolafelújításokat lehúzták a listáról, de sportlétesítményekre jut pénz

Saját hatáskörben emelt a kereten a kormány, ahhoz képest, amit a költségvetési törvény enged.

Noha építési stopot jelentett be a kormány, mégis 109 milliárddal költ többet erre a célra, mint amit a költségvetési törvény enged – írja a Népszava.

A parlament 580 milliárd forintnyi beruházást engedélyezett idén a kormánynak, ám ezt saját hatáskörben már most 109 milliárd forinttal megemelte, így a tervek szerint idén 689 milliárd forintot fizetnek ki.

A cikk kiemeli, hogy miközben a kormány több tucat iskolafelújítást húzott le a listáról, a nagy pénzzabáló sportberuházások maradtak.

Felsorolásukban megemlítik,

Mint írják, a várható kifizetési listán több kórházfelújítás is szerepel, ezek közül a legnagyobb költségvetési támogatást, 7,7 milliárdot az idén a Semmelweis Egyetem patológiai oktatási központjának megvalósítása kapja, igaz az első félévben ebből egy fillért sem fizetett ki még az állam.

Hozzáteszik, az első félévben kifizetett 159 milliárdból közel minden második forintot közútfejlesztésre fizettek ki, az időarányos teljesítésen alig látszik a spórolás, hisz az idén elvileg 353 milliárd forint megy erre a célra.