Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint Sándor Fegyir nem magyar ember

Az új ukrán budapesti nagykövet befogadólevelét kedden írta alá Novák Katalin.

Novák Katalin köztársasági elnök kedden aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir agrémentjét. A keleti fronton harcoló, kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára március óta várja az államfő hozzájárulását a kinevezéshez. A hírről egy ukrán nyelvű Facebook-oldal is beszámolt, az alábbi szöveggel: „Magyarország beleegyezik, hogy Sándor Fegyir »árokprofesszort« nevezzék ki Ukrajna magyarországi nagykövetévé”.

A posztban megjelölték Fegyirt, így az az ő Facebook-oldalán is megjelent. A hvg.hu szúrta ki, hogy a poszt alá Gyopáros Alpár, a Fidesz országgyűlési képviselője, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos is odakommentelt. Azt írta: „Nagyon sajnálom, de nem tudom elolvasni a cirill betűket… Hogy hívják ezt az embert?” Egy kommentelő a segítségére sietett, és leírta latin betűkkel a kormánybiztosnak Ukrajna magyarországi nagykövetének a nevét, amire Gyopáros azt válaszolta:

Köszönöm! Máshol mást olvastam. Ezek szerint nem magyar az ember.

Kapcsolódó
Hol és hogyan harcolnak a magyarok Ukrajnában?
Megszólaltattuk a katonákat támogató hazai szervezetet, illetve azokat, akik a fronton, illetve az ukrán határőrségnél teljesítenek szolgálatot. Nyilatkozott lapunknak a budapesti ukrán nagyköveti poszt várományosa, a szintén a fronton szolgáló Fegyir Sándor is.