Elérték a komoly viharok a nyugati országrészt

Ahol felhöszakadás lesz, akár 25-30 mm eső is eshet, illetve nagyméretű, 2-4 cm-es jég is. 

Elérték az első komolyabb zivatarok a nyugati országrészt  – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adtak ki péntek délután délkeleten Csongrád-Csanád és Békés vármegye területére, majd később ugyanebből az okból Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyékre is. Később Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyére harmadfokú (vörös) riasztást adtak ki. A Balatonon ugyanekkor másodfofú viharjelzés van érvényben. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint az említett nyolc megye egyes járásaiban a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Este és az éjszaka első felében egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területen várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok. A legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására az ország déli részén van.

60-90 km/órás viharos széllökésekre lehet számítani, de 1-2 centis jégből álló jégeső is jöhet. A zivataros területeken rövid idő alatt  10-25 mm csapadék hullhat.

Helyenként azonban felhőszakadás is előfordulhat, vagyis akár 25-30 mm eső is eshet, illetve nagyméretű, 2-4 cm-es jég is.

Éjszaka kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek. Szombat délelőtt csak elvétve, főként az északkeleti tájakon lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki heves zivatarok – közölte a meteorológiai szolgálat.

Címkék: időjárásvihar