Orbán szerint nehézkesen halad az ukrán ellentámadás

Orbán szerint minden vezető a saját polgárainak akar segítséget nyújtani.

Orbán szerint minden vezető a saját polgárainak akar segítséget nyújtani. Senki sem azért érkezett, hogy az uniós bürokraták fizetésére adjon plusz pénzt.

A magyarok nyersen megmondják, hogy mit gondolnak az efféle gazdálkodásról, de mindenki más is ellenzi a költségvetés módosítását, így szerinte szinte esély sincs arra, hogy a Bizottság javaslatát most elfogadják.

A plusz befizetés legnagyobb tétele az Ukrajnának szánt támogatás. De közelebb hozza-e az unió felajánlása a békét?

Két iskola van az ukrajnai háborút illetően. Az egyiknek van hangja, a másiknak, az enyémnek nincs. Az egyik azt mondja, hogy amit csináltunk az jó, azt kell folytatni. Az ukrán katonák harcolnak, mi pénzt és eszközöket adunk, így le lehet győzni az oroszokat. Én meg azt mondom, hogy eltelt másfél év. Az eredmény zéró, sőt negatív. Oroszországot nem győztük le, az orosz vezetés a helyén van, az orosz gazdaság köszöni szépen jól van, ehhez képest mi szenvedünk a magas inflációtól. Nyilvánvaló, hogy az ukrán ellentámadás nehézkes, kérdéses, hogy fűzhetünk-e hozzá bármi reményt

– mondta Orbán, aki szerint tűzszünet és béke kell. Minden eszközt erre kell használni, nem a háború folytatására kell pénzt adni.

Orbán szerint az unió pénze Ukrajnában van. Odaadták egy olyan háborúra, aminek meg sem lett volna szabad történnie.

Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül. Már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk. Ezért akarnak folyton hiteleket felvenni. Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában

– mondta a kormányfő, aki szerint adósságcsapdába kergetik a tagállamokat.