Orbán: Magyarországot húsba vágóan érintette az infláció

Az infláció Magyarországot húsba vágóan érintette, mert az energia nagy részét külföldről szerzi be – mondta az áremelkedésről Orbán.

Az infláció Magyarországot húsba vágóan érintette, mert az energia nagy részét külföldről szerzi be – mondta az áremelkedésről Orbán. Megjegyezte: a napenergia terén fantasztikus eredményeket értünk el, és a következő években eljutunk oda, hogy kevésbé leszünk kiszolgáltatott ország.

Az első perctől harcolunk az áremelkedések ellen. Vannak, akik szerint hagyni kell, hogy alakuljon, de én ilyen emberekkel nem dolgozom, segítenünk kell az embereknek. Olyan intézkedéseket kell hoznunk, melyek leszorítják, letörik az inflációt

– mondta a kormányfő.

Orbán elmondta: amikor pár hónapja kijelentette, hogy egy számjegyűre törik le az áremelkedést, a közgazdászok és a baloldali politikusok kinevették. Haladnak előre, persze nem annyira gyorsan, mint Orbán szeretné, hiszen jó lenne, ha már túl lennénk a dolgon. Hamarosan a bérek emelkedése meghaladja majd az inflációt, és reméli, hogy az egész évet tekintve az emberek majd pluszban jönnek ki. – Ezt még meglátjuk – tette hozzá.

Fontos eszköz az úton a kötelező akciózás. Jól láthatóan ez meg is kezdődött, a kereskedők ezt kénytelenek alkalmazni. Jó pár termék ára radikálisan csökkent

– mondta Orbán, aki szerint ez újabb lökést ad az infláció elleni küzdelemnek.

A kormányfő szerint a munkahelyek megvédése mindennek a kulcsa. A második, hogy a nyugdíjak értékét meg kell védeni: a nyugdíjakat legalább annyival emelni kell, mint az infláció mértéke. Emellett harcolnak azért, hogy a 13. havi nyugdíj is megmaradjon. A harmadik, hogy a családtámogatások mértékét is megőrizzék. Itt is kellett változásokat eszközölni, miután kiderült, hogy a városi CSOK iránt nincs akkora érdeklődés.

Mind a babaváró hitel, mind a falusi CSOK esetében a hitel összegét megemeltük

– hangsúlyozta a miniszterelnök.