Orbán: A Bizottság lényegében bejelentette, hogy elfogyott a pénz

A kétnapos uniós csúcson felmerülő legégetőbb kérdésekről kérdezik Orbán Viktort.

A kétnapos uniós csúcson felmerülő legégetőbb kérdésekről kérdezik Orbán Viktort.

A költségvetési módosító javaslat Orbán szerint a csőd szélére sodorná az uniót. A kormányfő szerint migrációs és háborús vita zajlott eddig, a költségvetést ma délelőtt veszik elő.

A migrációs csata is elég intenzív volt, de mindenki erre készül. Különösen azért, mert amikor elfogadtuk a hétéves költségvetést, megegyeztünk, hogy nem fogjuk módosítani

– hangsúlyozta Orbán, aki szerint a Bizottság lényegében bejelentette, hogy elfogyott a pénz, ezért arra kéri a tagállamokat, hogy még pluszban eurómilliárdokat fizessenek be.

Ebből 50 milliárd menne Ukrajnának, de azt nem tudjuk, hogy az eddig adott 70 az mire ment el. Orbán szerint ez egy zűrös pénzügyi csomag.

Ezen felül az Covid után helyreállítási pénzekre felvett hitel kamatai megnőttek, miközben Magyarország és Lengyelország egy fillért sem kapott ezekből a pénzekből.

Van még egy nagyobb összeg, melyet a migránsok Európába utazását segítené. Eközben a saját fizetésüket is igyekeznek megemelné.

Úgy, ahogy van az egész oly mértékben abszurd, hogy majdnem minden uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a kezében

– vélekedett Orbán.