Euró Magyarországon? A lakosság háromnegyede szeretné, de csak minden negyedik magyar érzi úgy, hogy készen áll erre az ország

Tízből négyen azt gondolják, amilyen gyorsan csak lehet, be kéne vezetni az eurót.

Hogyan viszonyulnak az euróhoz azon uniós országok, ahol még nem vezették be a közös európai pénzt – ennek járt utána egy friss Eurobarometer-kutatás. Az április közepe és május vége között készített felmérésből összességében az derül ki, hogy habár a magyarok nagyobb része (72 százalékuk) támogatja az euró bevezetését, még mindig nagyon sok honfitársunk (minden negyedik megkérdezett) ellenzi a változást. A felmérés szerint a magyarok 17 százaléka még soha nem fizetett euróval (ez megegyezik a megkérdezett országok válaszainak átlagával), 39 százalék pedig úgy érzi, nem kellően tájékozott ezzel a fizetőeszközzel kapcsolatban.

A tendenciát is érdemes megnézni: a tavalyi évhez képest három százalékponttal nőtt azok száma, akik inkább támogatják a közös pénz bevezetését. A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a válaszadók inkább pozitív vagy negatív következményekkel számolnának az euró bevezetésének esetén. Ebben a kérdésben kétharmad pozitív változásra, míg 31 százalék negatív változásra számítana, azonban itt is elmondható, hogy tavalyhoz képest nőtt azok aránya, akik szerint pozitív hatással járna egy ilyen változás.

Szintén a kutatásból derült ki az, hogy

a magyarok 69 százaléka szerint nem áll készen az ország euró bevezetésére, és csak 24 százalék gondolja ennek ellenkezőjét. 

A magyar válaszadók 41 százaléka mégis azt választotta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, vezessük be az eurót. Négyből hárman úgy gondolják, az euró bevezetése nem járna identitásvesztéssel, ahogy azt sem hiszi a döntő többség (70 százalék), hogy Magyarország elveszítené ezzel a lépéssel a gazdaságpolitikája feletti ellenőrzést. Az ármegállapítással kapcsolatos visszaélésektől viszont sokan tartanak (65 százalék).