Babaváró hitel: megtöbbszörözték a bankok az ajándékpénzeiket

Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt, derül ki a Bank360.hu összeállításából. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.

A babaváró hitelből 2023 első negyedévében mindössze 37,42 milliárd forint fogyott, ekkora összegre kötöttek szerződést a fiatal házaspárok három hónap alatt. Ez tartós mélyrepülést jelent, hiszen a program fennállása alatt 2023 előtt alig volt olyan hónap, amikor a havi szerződéskötések összege ne érte volna el a 30 milliárdot, a 2019. júliustól 2022 végéig tartó időszak havi átlaga pedig közel 50 milliárd forint.

A nagyon jelentős visszaesést csupán részben magyarázza az, hogy 2022 végén az utolsó napokban erősítette meg a kormány a program meghosszabbítását, sok házaspár pedig ezt nem várta meg, hanem biztosra ment, és inkább felvette gyorsan a kölcsönt, akár előbb is, mint ahogy eredetileg tervezte. Ez a decemberi szerződéskötést 70 milliárd forintig lökte. Az előrehozott hitelfelvételek után ugyan lehetett számítani év eleji csökkenésre, de nem ilyen hatalmasra.

Az éppen csak éledező kereslet láttán nem meglepő, hogy a bankok egymásra licitálva próbálják meggyőzni a fiatal párokat, hogy vegyenek fel babaváró hitelt. Akár több százezer forintot is kínálnak „ajándékba”, ha náluk kötnek szerződést. Ez ugyan nem újkeletű, hiszen a bankok már 2019-ben, a babaváró támogatás indulásakor is akcióztak, de a jóváírási kedvezmények azóta megtöbbszöröződtek, a legmagasabb ajánlat mostanra 200 ezer forintra nőtt.

A babaváró hitel indulásakor az érdeklődés hatalmas volt a kölcsön iránt. Mivel az igénylés fő feltételeit nem a bankok, hanem az állam határozta meg, sem a kamatokban, sem a költségekben nem volt verseny. A bankok egyetlen eszközzel, az ajándékpénzzel tudták meggyőzni az ügyfeleket, hogy velük szerződjenek.

Többen 50 ezer forint körüli jóváírást ígértek, míg máshol a kezességvállalási díj átvállalásával próbálták elcsábítani az ügyfeleket. Mára ezek az összegek jóval magasabbak lettek, van, ahol a háromszorosára, négyszeresére vagy még jobban nőtt a jóváírások összege – ezt még a szárnyaló infláció is megirigyelhetné.

A Bank360.hu szakértői megnézték bankonként, hogyan változott a babaváró hitel mellé járó ajándékpénz a program indulása óta.

A bankok versenyéből látszik, hogy számukra a babaváró hitel nagy üzletet jelent, hiszen viszonylag kis kockázattal tudnak hitelezni magas kamattal, amit ráadásul az állam biztosan megfizet nekik, ezen felül pedig hosszú távra szerezhetnek jó ügyfeleket, akiknek ráadásul más hiteleket is el tudnak adni, hiszen a babavárót felvevő családok ezt az összeget gyakran lakásvásárláshoz vagy -építéshez, illetve az ehhez felveendő lakáshitel igénylésénél használják fel önerőként, emlékeztet a Bank360.hu.