A Legfőbb Ügyészséggel egyeztetett Farkas Flórián ügyében az Integritás Hatóság

A tavaly év végén létrehozott hivatal jelenleg több mint harminc ügyben vizsgálódik.

Több mint harminc folyamatban lévő ügyet vizsgál jelenleg az Európai Unió (EU) nyomására, az uniós finanszírozású közbeszerzések ellenőrzésére tavaly ősszel létrehozott Integritás Hatóság (IH) – tudta meg a Népszava. A lap kérdésére elmondták: ezek az ügyek bejelentések alapján, illetve „saját kockázatelemzési rendszere révén kerültek a hatóság látókörébe”.

A szervezet emlékeztetett: Biró Ferenc elnök korábban többször is azt nyilatkozta, hogy a hatóság első lezárt ügyével várhatóan a nyár végén tud a nyilvánosság elé állni. A folyamatban lévő ügyekről az IH nem nyilatkozik.

A hatóság elnöke korábban ugyanakkor már közölte, a Farkas Flórán nevével fémjelzett Híd a Munka Világába program ügyében is vizsgálódik, erről annyit árultak el, hogy az IH az ügyben egyeztetett a Legfőbb Ügyészséggel.

Emlékezetes: ebben az ügyben csaknem hét év nyomozás után tavaly decemberben szép csendben megszüntették a nyomozást, pedig az egykor illetékes minisztérium is 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatás visszafizetésére kötelezte az Oszrágos Roma Önkormányzatot, miután csaknem tucatnyi szabálytalanságot állapított meg.

A hatóság 2022 végén jött létre, mostanra pedig már hatvanra bővült a munkatársainak száma.

Ez leginkább vizsgálókat jelent, akik számára a szükséges szervezeti támogató funkciókat is folyamatosan alakítjuk ki a digitális kockázatelemző rendszer és az anonim bejelentés feltételeinek kialakításával párhuzamosan

– idézi a lap az Integritás Hatóság közleményét.