DK: a debreceni polgármester hazudik, mert letagadta, hogy megállapodtak a második akkugyár építéséről

Azt kell tudomásul vennie mindenkinek, hogy akkumulátor nélkül az elektromos autógyártás elképzelhetetlen. Így, ha az üzem megfelel minden környezetvédelmi előírásnak, akkor biztosan megépül. Ezt mondta Híradónknak Debrecen polgármestere a városban épülő újabb akkumulátor-gyárral kapcsolatban. Az ellenzéki pártok és a civil szervezetek tiltakoznak a második akkumulátor-gyár létrehozása ellen. Azon is felháborodtak, hogy már megint az emberek megkérdezése nélkül hozott döntést a kormány.

Egy éve tették le a BMW-gyár alapkövét Debrecenben, a város északnyugati gazdasági övezetében azonban az autógyár mellett 400 milliárd forintos beruházással egy újabb kínai akkumulátorgyár is épül, amit a kormány 14 milliárd forinttal támogat – írta az ATV Híradó portálja.

Az EVE Power azért jött ide Debrecenbe, hogy kiszolgálja a BMW debreceni gyárát, és az ott majdan készülő elektromos autókhoz fogja gyártani az új generációs akkumulátor cellákat

– mondta erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A társadalmi tiltakozást kiváltó, nagy port kavart kínai CATL akkumulátor gyár után ez lesz a második akkumulátorgyár, ami rövid időn belül megépülhet Debrecenben. Az ipari területekre egyébként további két akkumulátorok előállításához szükséges részegységeket gyártó cég is betelepül.

Varga Zoltán, a DK politikusa arról beszélt, a távol-keleti vezető hírportálokon már tavaly megjelent, hogy az EVE Energy Debrecenben akkumulátorgyárat épít. Varga Zoltán ezért még januárban Papp Lászlóhoz, Debrecen polgármesteréhez fordult, aki válaszában akkor azt írta: nem kötöttek szerződést a kínai céggel.

Most kiderült, hogy Papp kényszeres hazudozó vagy pedig nem más, mint egy eldobható egyszer használatos eszköz a Karmelita kolostorban tobzódó politikai kalandorok kezében

– vélekedett a DK politikusa.

Tény, hogy a kuangtungi központú Eve Energy a Yicai Global cikkében már tavaly tavasszal bejelentette, hogy 45 hektárnyi területet vásárol Debrecenben az új akkumulátorüzem számára, az erről szóló szándéknyilatkozatot meg is kötötték a magyar város vezetésével. A kínai cikkről a Dehir.hu is beszámolt 2022 márciusában és megkérdezték Papp László polgármestert is, aki elismerte, hogy valóban tárgyalnak az Eve Energy-vel, de a tárgyalások még folyamatban vannak, nem zárultak le.

Az ATV csütörtökön újra megszólaltatta a polgármestert. Papp azt hangoztatta, hogy még januárban sem kötöttek szerződést a kínai vállalattal, erre csak pár héttel ezelőtt került sor. Papp László szerint azt kell tudomásul vennie mindenkinek, hogy akkumulátor nélkül az elektromos autógyártás elképzelhetetlen.

Már az eredeti megállapodások során is úgy alakítottuk ki az északnyugati gazdasági övezetet, hogy a BMW 450 hektáros épülete mellett az tudjon fogadni 100 hektárnyi területen beszállítókat. A beszállítói park egy részét vásárolja meg az EVE Power

– mondta a polgármester és hozzátette: ha az összes környezetvédelmi kritériumnak megfelel az üzem, biztosan megépül a gyár.

Az eddigi legnagyobb tiltakozást szervező civil szervezet azonban nem nyugszik bele a város döntésébe.

Tiltakozunk mindenképpen, ennyit tudunk tenni, ennyit enged a törvény, semmi mást, azt mondjuk, hogy nem kell, kész

– mondta Fónainé Pásztor Enikő, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke.

Az ellenzéki pártok is tiltakoznak az újabb akkumulátorgyár megépítése ellen. A Párbeszéd- Zöldek szerint a kormány uniós jogot, a Víz Keretirányelvet sérti, ezért a párt az Európai Bizottsághoz fordul. Az LMP május 23-ra tüntetést szervez Debrecenben.